Бахова терапия

Какво е Бахова терапия
Кой е д-р Едуард Бах
38-те есенции – описание
Таблица Бахови капки
Често задавани въпроси

Какво е Бахова терапия?

„Главното е Щастието“ – твърди д-р Бах – „Щастието въздига и отваря пътя към здравето, а нещастието, с всичките си форми, павира пътя на болестите.“

Д-р Едуард Бах е обяснил по следния начин действието на своите есенции от цветове: „Определени диворастящи висши растения могат чрез своите по-висши трептения да повлияват човешките трептения и да откриват достъпа до нашата духовна същност. Те отмиват недостатъците на характера, които причиняват нашите страдания. Като хубавата музика или другите възвисяващи неща, те са в състояние да ни дарят мир и да ни освободят от нашите страдания. Те не лекуват пряко болестта, а чрез висшите трептения проникват в нашето Висше Аз, в което болестта се стапя като сняг на слънце. Няма истинско излекуване без нагласа към душевен мир и вътрешно чувство на щастие.“

   Кой е д-р Едуард Бах?

   Английският лекар, създал своята уникална терапия с цветни есенции през 30-те години на миналия век.

   Д-р Едуард Бах

   38-те есенции на д-р Бах

   Методът на д-р Бах въздейства върху умственото и етерното тяло на човека.

   Въздействията са по-незабележими, но са по-цялостни от органните и билковите лекарства.

   “ Тъй като умът е най-деликатната и чувстваща част от тялото, той показва много по-определено, отколкото тялото, атаката и направлението на болестта, така, че умът е избран за показател на това, какво лекарство или лекарства са необходими.
   Не обръщайте никакво внимание на болестта, мислете само за мирогледа на онзи, който страда.“
   – Д-р Бах

   Всякa от 38-те цветни есенции на д-р Бах е свързана с определени емоционални състояния. За да си изберете своите цветя, помислете си какви сте по характер и как се чувствате в момента. Необходимо е да бъдете максимално обективни и критични към себе си. Въпреки, че е най-добре да се обърнете към бахов терапевт, ако нямате такава възможност си помогнете с теста. Може да се нуждаете от няколко цветя в дадения момент или само от едно.

   Все пак, не прекалявайте – едновременното приемане на повече от 6 есенции не е за препоръчване. Най-добре е да започнете даже с 2-3 отначало. С тези, които описват най-силните емоционални състояния в момента.

   Приемайте по 4 капки- 4 пъти дневно под езика до настъпване на желания ефект.

   Постепенно емоциите ви ще се балансират и ще започнете да се чувствате по-хармонично и уравновесено. Тялото както и емоциите могат да минат през очистителна реакция, но тя по правило е мека и е първите 2-3 дена.

   При децата баховите есенции имат може би най-бърз и видим резултат, тъй като те са най-непредубедени, чисти и освободени от емоционалните проблеми и натоварвания на възрастните.

   Есенции на д-р Бах

   Тук са изброени 38-те бахови есенции с техните основни характеристики.

   Тъй като има достатъчно информация в интернет, се постарах в съкратен вид да дам най-полезното за практическото използване на цветята.

   Към описанието на есенциите ще откриете и техните афирмации – фрази, които може да повтаряте, когато започнете да вземате вашата комбинация. Повтаряни като мантра, те действат на вашето подсъзнание и променят вибрациите във вас и около вас.

   1. Agrimony /Камшиче/ – крие проблемите си

   Agrinomy - камшичеЦветето на честността

   Основни симптоми: крие се зад маска на безгрижие и веселие.

   “Продължавам да се усмихвам, въпреки грижите и проблемите.”

   То е за хора, които крият своите страхове, мъки и тревоги под маската на доброто настроение, приятелско отношение и хумор. Сдържани и потайни. Те не говорят за своите проблеми и мразят кавгите. Те търсят облекчение от вътрешната си болки в компанията на други, в пушене, пиене и други пристрастявания. Нощем обикновено не спят заради своите тревоги.

   Афирмация: Намирам мир, мир вътре в себе си.
   Позволявам на другите да ме видят такъв какъвто съм.

   2. Aspen /Трепетлика/ – неопределен страх и безпокойство от непознати неща

   Aspen - трепетликаЦветето на предзнаменованието

   Основни симптоми: Аспен помага при чувства на страх и безпокойство без определена причина, например мисълта, че нещо ужасно ще се случи, или страхът от тъмното.

   Добро лекарство е за чувството на страх, което остава след преживян кошмар. Трепетликата е необходима в случай на страх от непознатото и необяснимото, който изведнъж ви обхваща, причинявайки нервни оплаквания и дори паника. Тези неопределени и необясними страхове могат да преследват нощем или денем. Страдащите често се страхуват да говорят за тяхното безпокойство пред другите.

   Афирмация: Вярвам в живота. Той ме направлява.
   Изпълнен съм със смелост и вътрешна сила.

   3. Beech /Бук/ – нетърпимост

   Beech - букЦветето на толерантността

   Основни симптоми: Прекалена критичност, нетолерантност към другите. Липса на смирение, критичен, взискателен. Много предразсъдъци.

   Хора, които не могат да приемат, че някой следва различен път и живее живота си по собствен начин. Буковите личности са много преценяващи, предубедени и даже арогантни. Вечно критикуват и търсят навсякъде негативното. Те считат собственото си виждане за най-правилно и не могат да признаят собствените си грешки и недостатъци. Сурови са и непрекъснато се оплакват за дреболии.

   Афирмация: Аз се освобождавам от всички чувствана осъждане и критикуване.
   Приемам различията на другит хора.

   4. Centaury /Червен кантарион/ – слаба воля, отстъпчивост

   Centaury - червен кантарионЦветето на благоразположението

   Основни симптоми: Слаба воля, прекалена отзивчивост към нуждите на другите, не умее да казва „Не“.

   Те са много мили, услужливи хора, които често жертват собствените си желания или дори години от своя живот, за да служат и задоволяват нуждите на други. Стават по-скоро слуги, отколкото помагащи приятели. Тяхната доброта често се използва от консумативни личности със силно собственическо чувство. Страх  да не бъдат отблъснати или да не ги одобрят.

   Афирмация: Аз съм господар на живота си.
   Аз споделям от място на вътрешна сила.
   Аз служа на другите като съм верен на себе си.

   5. Cerato /Цератостигма/ – отричане на собствената интуиция, съмнение в себе си

   Cerato - ЦератостигмаЦветето на интуицията

   Основни симптоми: не вярва, че е способен да взема решения сами. Никакво доверие в интуицията си.

   Те всъщност знаят, кое е добро за тях, но не слушат своята вътрешна мъдрост и интуиция. Вместо това постоянно търсят съветите на другите и ги следват, въпреки че и от самите съвети могат да се объркат. Винаги търсят одобрение за своите действия от други хора. Така често тръгват в „грешна посока”.

   Афирмация: И се доверявам на своето вътрешно решение.
   Уверен съм какво е правилно за мен.

   6. Cherry Plum /Дива Джанка/ – страх от загуба на съзнание или на контрол, включително загуба на самоконтрол

   Cherry plum - дива джанкаЦветето на безгрижието

   Основни симптоми:Страх да не изгуби контрол над себе си и да не бъде обзет от разрушителни сили.

   Тя е лекарство за много напрегнати хора на ръба на нервно разстройство. Те могат да са тежко депресирани, при което да мислят дори за самоубийство. Есенцията помага и при много емоционални изблици на агресия, истерия и импулси на невъздържаност, където хората се страхуват да не изгубят контрол и да наранят или убият себе си или други, страх от полудяване.ю

   Афирмация: Ставам уравновсен и силен при силен стрес.
   Признавам, че по-висша сила ръководи живота ми.

   7. Chestnut bud /Пъпка от конски кестен/ – не се учи от собствения си опит или грешки

   Chestnut Bud - пъпка от конски кестенЦветето на научаването

   Основни симптоми: Повтаря все същите грешки, без да ги осъзнава и без да си вади поука. 

   Необходимо им е много повече време, за да разберат и научат уроците от всекидневния живот. Есенцията от кестенова пъпка помага на деца, които заучават трудно, както и на възрастни, които имат същото поведение и действия, въпреки че те им причиняват проблеми или физически оплаквания. За тези хора е трудно да разберат връзката между своите действия и резултатите.

   Афирмация: Разбирам и съм способен да се се освободя от старите си модели и грешки.
   Научавам нещо ново от всяко преживяване.

   8. Chicory /Цикория/ – личността се стреми да манипулира

   Chicory - цикорияЦветето на майчината любов

   Основни симптоми: Лекарство, необходимо в случай на собсвеническа, консумативна, манипулативна и условна любов. “Ще те обичам, ако…”

   Личността се стреми да манипулира и да прави другите зависими. Чувства се, недостатъчно оценена и обичана. За тези, които са много внимателни към нуждите на другите: те имат наклонност да са премного загрижени за деца и роднини, приятели и непрекъснато намират нещо, което трябва да се оправи. Те непрекъснато поправят това, което считат за лошо и правят това с голямо удоволствие. Те имат желание тези, които обичат да са близо до тях. Цикорията е добро лекарство за деца, нуждаещи се от безпричинно голямо внимание.

   Афирмация: Уважавам свободата и индивидуалността на другите.
   Обичам се и се отглеждам.
   Черпя от извора на универсалната любов, за да споделям свободно с другите.

   9. Clematis /Клематис, Повет/- мечтателност, разсеяност

   Clematis - повет, клематисЦветето на реализма

   Основни симптоми: Хора проявяващи слаб интерес към всичко, което го заобикаля, настроени са мечтателно и са много разсеяни.

   За тези, които са сънливи, не могат да се събудят напълно, нямат голям интерес към ежедневния живот. Тихи хора, които не са щастливи в заобикалящи ги обстоятелства, живеят повече в бъдещето, отколкото в настоящето. Живеят с надеждата за по-щастливи времена, когато техните идеали могат да се сбъднат. Те са разсеяни, липсва им съсредоточеност и имат лоша памет. Предпочитат да са сами със своите мечти, вместо на практика да са тук и сега. Имат нужда от много сън и са сънени през деня. Клематис може да се използва в случаи на припадъци или кома /в такива случаи- лекарството се накапва на и около устните на пациента/. Полезно е и ако има усещане за лекота в главата, като да не се чувстваш напълно тук и сега.

   Афирмация: Вдъхновен съм да проявявам своите идеали.
   Шастлив съм да съм тук сега. Аз участвам в живота.

   10. Crab apple /Киселица, Дива ябълка/ – чувстваш се мръсен, усещане за самоненавист

   Crab apple - киселица, дива ябълкаЦветето на чистотата

   Основни симптоми: За хора, които имат чувството, че са нечисти или мръсни. Това може да е физическо усещане, например заради екзема, но и чувство или мислена идея за нечистота, като да мразиш себе си за “мръсните” си мисли или желания.

   Тези хора прекаляват в чистенето на себе си или на своите домове и имат фикс идея за ред и чистота. Те обръщат прекомерно внимание на малки подробности, които могат да направят цялото несъвършено. Тези хора са много съвестни и прецизни. Прекаляват почти до педантизъм, насилвайки се да правят всяко нещо перфектно. Характерите дива ябълка ще направят всичко, за да се освободят от това, което смятат за нечисто. Често се използва при настинки, когато има секрети за изчистване.

   Афирмация: Приемам своите несъвършенства. Обичам своето тяло.
   Прочистам себе си от всякакви отрови и нехармонична енергия.

   11. Elm / Бряст/ – внезапни чувства на неспособност

   Elm - брястЦветето на отговорността

   Основни симптоми: Брястът е добро лекарство за чувството, че не можеш да се справиш със задачите и да управляваш своите отговорности.

   Това е временна фаза в живота на способни и отговорни личности, чиито работен товар е твърде голям. Те отделят твърде малко време на себе си, губят своето вътрешно доверие и самоувереност. Понякога преживяват периоди на потиснатост, когато чувстват, че това, което са предприели, е твърде трудно и не е по силите на нито едно човешко същество.

   Афирмация: Аз съм уверен и способен да посрешна своите отговорности.
   Винаги имам нужната помощ.

   12. Gentian / Тинтява /- лесно обезкуражаване и песимизъм

   Gentian - тинтяваЦветето на вярата

   Основни симптоми: Тези хора чувстват много силно съмнение във всичко и всеки. Те са големи скептици и песимисти.

   Хората тип Тинтява лесно се депресират и обезкуражават в дадена ситуация. Те могат да имат положително развитие при болест и прогрес в ежедневния си живот, но всяка малка пречка и забавяне на напредъка им причинява съмнение и скоро ги обезсърчава. Склонни са към депресия от разочарования и пречки.

   Афирмация: Постояствам въпреки трудностите и спънките.
   Всичко има по-дълбоко значение.

   13. Gorse /Прищеп/ – безнадеждност, отчаяние

   Gorse - ПрищепЦветето на надеждата

   Основни симптоми: Прищеп е показан в случай на крайна безнадеждност и отчаяние.

   Отчаяние за възстановяването. За тежко, продължително боледуване. За хора, които са обзети от тотално отчаяние, напълно са се примирили и са убедени, че животът няма никакъв смисъл, всъщност са се отказали. За да ви угодят услуга, те могат да опитат някаква терапия, но всъщност не вярват, че нещо вече може да им помогне, само “чудо” може да им помогне, мислят те.

   Афирмация: Вярвам в живота. Надеждата носи изцеление.
   Всеки нов ден е нова възможност. Животът е дар.

   14. Heather /Kалуна/ – егоцентризъм

   Heather - КалунаЦветето на самоличността

   Основни симптоми: Егоцентризъм, непрекъснато окупира вниманието на околните. „Говоря, следователно съществувам“.

   Хора, прилепващи се към всеки, който желае да слуша, за да привлекат внимание. Много добри говорители, но много лоши слушатели. Тези хора са неспособни да бъдат сами и постоянно търсят компания. Те считат себе си за много важни и преувеличават своите проблеми. Егоисти и егоцентристи.

   Афирмация: Аз съм в безопасност със себе си. Аз се грижа за себе си.
   Като се грижа за другите аз забравям за себе си.

   15. Holly / Джел, Самодивски чемшир / – ненавист, ревност, подозрителност

   Holly - Джел, Самодивски чемширЦветето на универсалната любов

   Основни симптоми: Много раздразнителен и избухлив. Лекът за мисли на завист, ревност, ненавист, силен гняв, отмъщение и подозрителност.

   Често тези хора не са имали любов в живота си и затова са затворили сърцата си.  Вътре в себе си те страдат силно, често и когато няма никаква истинска причина за нещастието им. Често помага за отваряне на случая.

   Афирмация: Отварям сърцето си. Обичам и съм обичан.
   Любовта е най-великият лечебен елексир.
   Чувствам се обединен с целия живот.

   16. Honeysuckle /Нокът/ – живеене в миналото, тъгуване за миналото

   Honeysukle - НокътЦветето на миналото

   Основни симптоми: Завладян от носталгия по миналото, непрестанно съжалява за отминалите възможности и отказва да живее в настоящето.

   За хора, които предпочитат да живеят в миналото или държат на миналото, например след загуба на партньор или добра работа. Те считат за трудно да „преработят“ това минало и да го пуснат. Те не очакват добри неща от настоящето и бъдещето. Това е и добро лекарство за носталгия.

   Афирмация: Аз се освобождавам от миналото. Тук съм сега.
   Те са свободни и аз съм свободен.
   Напредвам в живота с радост и спокойствие.

   17. Hornbeam / Обикновен габър/ – умствена умора

   hornbeam - обикновен габърЦветето на умственото разтоварване

   Основни симптоми: Умствена умора и изтощение при хора, които се претоварват и не редуват напрегнатата си умствена работа с физическо разтоварване (временно или като постоянен навик), напр. месеци учене.

   За тези, които чувстват, че нямат достатъчно сили (умствени и физически), за да продължат да носят бремето на живота върху плещите си. Те мислят, че им липсва сила да преодолеят деня, но веднъж да започнат, и могат да го направят. Те често са отегчени от ежедневната рутина и ако започнат да правят нещо по-различно, техните оплаквания изчезват.

   Афирмация: Имам цялата нужна ми енергия.
   Аз участвам и се интересувам от моите ежедневни дейности.

   18. Impatiens /Импацианс, Недопирка/- нетърпеливост, избухливост, психическо напрежение

   Impatiens - Импацианс, НедопиркаЦветето на търпението

   Основни симптоми: Голяма нетърпеливост и лесна раздразнителност, реагира на всичко много остро.

   Този тип хора са забързани и искат всичко да бъде направено веднага и ако не стане, те се дразнят и нервират. Често избухват заради забавените реакции на околните и затова предпочитат да си свършат сами нещата в техния си ритъм.

   Афирмация: Релаксирам. Приемам течението на живота и темпото на другите.
   Позволявам на процеса на живота да се разгърне нежно.
   Аз съм търпелив и разбиращ.

   19. Larch / Лиственица/ – липса на самоувереност, страх от грешки

   Larch - ЛиственицаЦветето на вярата

   Основни симптоми: Изобщо не вярва в себе си и страда от комплекс за малоценност, затова винаги очаква да се провали.

   Хората тип Larch са убедени, че са неспособни на нищо и дори не се опитват. Те изпитват много дълбок страх от грешка, прерастващ в липса на самоувереност или даже в комплекс за малоценност.

   Афирмация: Действам уверено. Изразявам своята градивност.
   Мога да го направя. Ще го направя. Правя го.

   20. Mimulus /Мимулус/- всякакъв страх от известни причини

   Mimulus - МимулусЦветето на куража

   Основни симптоми: Много притеснителен и несигурен човек, който се бои от всичко, което го заобикаля и категорично отказва да се конфронтира със света.

   Mimulus помага срещу специфични страхове или фобии от конкретни причини, като страх от доктор или зъболекар, страх от болка или болест, някои животни, говорене пред публика, човешки същества и т.н. Тези хора тихичко и тайно носят своя страх и не говорят свободно за него пред другите.

   Афирмация: Действам смело и с вътрешна сила.
   Разглеждам всеки проблем като възможност за растеж.

   21. Mustard /Див синап/ – дълбоки чувства на депресия без особена причина

   mustard - див синапЦветето на ведростта

   Основни симптоми: Периодично изпада в състояние на дълбока меланхолия без каквато и да е видима причина.

   Mustard е за внезапно тежко чувство на депресия, изведнъж сякаш човек е хванат в плътен черен облак от тежка депресия и е невъзможно да избяга от него или да намери разумно обяснение за него. Всичко, което може да направи, е да чака, докато тези тежки чувства изчезнат спонтанно. При тези условия почти е невъзможно човек да се прави на щастлив и весел.

   Афирмация: Движа се от тъмнина към светлина.
   Изпълнен съм с радост от живота.
   Усещам сърцето си леко и щастлво.

   22. Oak /Дъб/ – изморен, но продължаващ да се бори

   Oak - дъбЦветето на упоритостта

   Основни симптоми: Силен и издръжлив човек, който непрекъснато и въпреки всички трудности и пречки продължава да води всекидневните си битки, без да се предава.

   Oak е за силни, смели, предани и отговорни характери, притежаващи голямо упорство и сила на волята, които винаги се борят да направят нещо с живота си или да преодолеят болестта. Въпреки че са изтощени, те никога няма да се предадат. Те винаги запазват надеждите и идеалите си, и ще направят всичко възможно, за да успеят. Винаги се радват да помагат на другите и са недоволни от себе си, ако болестта им попречи да изпълнят задълженията си.

   Афирмация: Изпитвам подновена сила и устойчивост.
   Чувствам се силен и енергичен. Приемам ограниченията си.

   23. Olive /Маслина/ – пълно изтощение, вътрешна празнота

   Olive - МаслинаЦветето на обновлението

   Основни симптоми: Тотално изтощение на физическо, емоционално и умствено ниво.

   Лекарство за пълно изтощение – както физическо, така и духовно; не са останали никакви резерви. Това лекарство е за хора, които страдат дълго време от болест или които губят цялата си енергия при тежки или враждебни обстоятелства. Това е пълна загуба на жизненост и интерес. Ежедневният живот за тях е уморителна работа, без никакво удоволствие, искат само да ги оставят да спят. Често това е добра есенция за мами, които се грижат за малките си деца сами и се чувстват накрая на силите си.

   Афирмация: Чувствам съживяване в ума и тялото.
   Черпя от извор на неограничена енергия в мен.
   Релаксирам и изпитвам нова сила.

   24. Pine /Бял бор/ – тежко чувство на вина

   Pine - бял борЦветето на приемането на себе си.

   Основни симптоми: Прекалено и неоправдано чувство за вина, прекалена самокритичност и липса на смелост.

   Защото сте направили грешка, защото считате себе си за неспособни, поради чужди действия, за които се считате отговорни т.н. Тези хора често се извиняват. Те се чувстват лесно обвинявани и често се самообвиняват. Те приемат, че не заслужават доброта, приемат грешките на другите. Даже когато успеят, те все мислят, че биха могли да достигнат повече или да извършат работата по-добре и никога не са доволни от своите усилия или от резултатите си.

   Афирмация: Освобождавам всичката вина. Приемам грешките си.
   Прощавам си. Обичам се и се приемам.

   25. Red chestnut /Червен кестен/ – силно безпокойство за другите

   Red Chestnut - червен кестенЦветето на отделянето

   Основни симптоми: Вечно се безпокои за съдбата на близките си хора и се чувства много тясно свързан с тях.

   Тези хора винаги се страхуват, че нещо може да се обърка с близките им, за които постоянно са загрижени. Често те са престанали да се притесняват за самите себе си, но за онези които обичат те могат да страдат много, очаквайки че нещо лошо може да им се случи.

   Афирмация: Доверявам се на разгръщането на живота.
   Имам здравословно разграничение от проблемите на другите.
   Излъчвам мир, спокойствие и оптимизъм.

   26. Rock rose /Обикновен желтак/ – дълбок ужас и паника

   Rock Rose - обикновен желтакЦветето на куража

   Основни симптоми: Временно състояние на шок, паника или силен страх. Спасително лекарство.

   Лекарство за спешни случаи, дори когато изглежда, че няма надежда. При нещастен случай или внезапна болест, когато пациентът е много уплашен, ужасен или ако обстоятелствата са достатъчно сериозни, за да причинят много силен страх у тези, които са наоколо. Паниката те обхваща, правейки те неспособен да мислиш ясно или да действаш адекватно. Ако пациентът е в безсъзнание устните могат да се намокрят с лекарството.

   Афирмация: Изправям се с непоколебима смелост пред най-големите предизвикателства.
   Аз съм безсмъртен дух. В ръцете на Бог съм.

   27. Rock water /Скална вода/ – строг към себе си , твърдост

   Rock Water - скална водаЦветето на гъвкавостта

   Основни симптоми: Живее според строги и утвърдени правила, потиска нуждите си и е прекалено суров към себе си.

   Rock water помага на тези, които са твърде строги към себе си като резултат от техните високи морални и етични стандарти в техния стремеж към съвършенство. Само по себе си е добре, ако обръщаш внимание на своите идеали и принципи тяло, но не и ако станеш фанатик, отричайки се от удоволствията на живота или ако идеалите ти станат прекалено твърди. Освен това ще се разочароваш, ако твоите житейски принципи са твърде високи или изискващи много време и не можеш да ги наложиш на другите.

   Афирмация: Аз съм отворен за нови прозрения и преживявания.
   Давам на радостта на живота свободно да тече през мен.
   Аз съм гъвкав и спокоен.

   28. Scleranthus /Едногодишна хрущялка/ – разкъсван между две възможности, две противоположни настроения или емоции

   Scleranthus - едногодишна хрущялкаЦветето на равновесието

   Основни симптоми: Често се колебае между две възможности без да може да избере.

   Не може да постигне равновесие. Мнението и настроението се променят бързо. За тези, които страдат много от това, че не могат да избират между две неща – първо едното им се струва правилно, след това другото. Обикновено те са тихи хора и сами носят тази си трудност, тъй като не са склонни да я разискват с другите.

   Афирмация: Аз съм решителен в мислите и действията.
   Внасям равновесие във всички области на своя живот.
   Действам с вътрешна увереност.

   29. Star of Bethlehem /Витлеемска звезда, гарвански лук/ – за всички реакции на шок или травма

   Star of Bethleem - Витлеемска звезда, гарвански лукЦветето на успокоението

   Основни симптоми: Преживян шок на физическо, емоционално или умствено ниво, независимо дали това се е случило отдавна или съвсем наскоро.

   Няма значение кога е бил шокът: преди години (или дори при раждането) или вчера. Когато не е преодолян психологическият шок, не е разрешен енергийно, той може да се прояви в някакъв вид вътрешно вцепенение /притъпяване или във физически оплаквания. Но всъщност шок може да се получи при всички видове физически болести. Често случаите, при които не действа показаната терапия изискват Вителеемска звезда, понеже забравена травма/шок блокира процеса на оздравяване. За хора в голямо изтощение под влияние на обстоятелства, които причиняват огромно нещастие.

   Афирмация: Чувствам се спокоен и облекчен.
   Свободен съм от травмата на миналото.
   Душата ми намира утеха и изцеление в божествената светлина.

   30. Sweet chestnut / Сладък кестен/ – голяма умствена депресия, не може да понесе повече, всичко е опитано и няма надежда

   Sweet chestnut - сладък кестенЦветето на освобождението

   Основни симптоми: Чувства се на края на силите си и е обзет от дълбоко отчаяние.

   Sweet chestnut е за пълна депресия на хора, които мислят, че не могат да понесат повече. За моменти, когато мъката е толкова голяма, че е почти непоносима. Когато умът или тялото чувстват, че са търпели до крайния предел на способността им да понасят и че сега повече не могат. Когато им се струва, че нищо не остава освен разрушението и унищожението. Границите на психологическия товар, който могат да поемат, са достигнати. Те са се борили много силно, но всичко се е провалило и сега се чувстват сякаш са притиснати до стената. Няма минало и бъдеще, само тъмно и безнадеждно настояще. Има само непоносима скръб и страдание и чувство, че всеки – дори Бог, ги е изоставил.

   Афирмация: В най-мрачните часове намирам смелост и вяра в божествената сила.
   Когато нуждата е най-голяма, божията подкрепа е най-близо.

   31. Vervain /Върбинка/ – твърде много ентусиазъм

   Vervain - върбинкаЦветето на ентусиазма.

   Основни симптоми: За тези с определени принципи и идеи, които те считат за напълно прави и които твърде рядко променят.

   Те имат голямо желание да накарат всички около тях да възприемат техния мироглед. Стига до фанатизъм, когато е обзет от ентусиазъм при реализирането на някоя идея и иска да я наложи над другите. Те са убедени, че са прави, дават всичко за реализирането на тяхната цел, искат да се борят за нея, те чувстват, че имат мисия за изпълнение. Като мисионери те се опитват да те обърнат към своята гледна точка. Те са напрегнати хора, не могат да си почиват, пренатоварват се за добрата кауза. Те са чувствителни към несправедливостта.

   Афирмация: Прилагам сдържаност в мислите и действията.
   Давам на другите да се придържат към техните собствени вярвания.
   Чувствам се спокоен, открит и уравновесен.

   32. Vine / Лоза/ – доминиране, тирания

   Vine - лозаЦветето на силата.

   Oсновни симптоми: Обсебен от амбиция за власт, даже тираничен спрямо околните.

   Строги, изградени характери, които настояват за и имат нужда от пълно подчинение на тези около тях, тип военен. Обикновено много способни, амбициозни хора с остра нужда да доминират и управляват. Те приемат тяхната гледна точка за правилна и не приемат никакво противоречие или опозиция. Дори и когато са болни те ръководят околните си.

   Афирмация: Имам търпениение към индивидуалността на другите.
   Хармонизирам собствената си воля с универсалната.

   33. Walnut /Орех/ – защита срещу външно влияние, помага са скъсване на стари връзки

   walnut - орехЦветето на обновлението.

   Oсновни симптоми: Неувереност, непостоянство и лесно поддаване на чуждо влияние, защото се намира в повратна точка на живота си.

   Енергията на ореха ви помага да останете на своя път по време на важни промени в живота ви. В началото на нова жизнена фаза ние сме много чувствителни и по-малко балансирани от обикновено, което ни прави по-податливи на нежелани влияния от миналото, като стари навици, начини на поведение, традиции, компании, връзки, мненията на другите. Walnut помага да се освободим от старите връзки и да вървим напред безпрепятствено към новото начало, като напр. промяна на професия, развод, преместване, пубертет, бременност, спиране на пристрастяване и др.

   Афирмация: Разчупвам всички връзки, които възпират моят растеж.
   Сега имам силата да следвам своето вътрешно ръководство /насочване/.
   Напредвам с лекота към следващия етап от своя живот.

   34. Water violet /Плавеш, Водна виолетка/ – резервираност, поддържане на дистанция

   Water Violet - плавеш, водна виолеткаЦветето на комуникацията.

   Основни симптоми: Прекалена резервираност. Поради гордост и чувство за превъзходство страда от самоналожена изолация.

   Те предпочитат да решават сами собствените си проблеми и искат да бъдат оставени на мира. Tолерантни хора със спокойно излъчване, които са тихите мъдри съветници зад кулисите. Те са отчуждени, оставят хората сами на себе си и вървят по собствен път. Понякога губят контакт с техните колеги и близки, имат нужда да се оттеглят напълно и Water violet ще ги върне към нормалната комуникация. Често са умни и талантливи. Тяхното спокойствие и мир са благословия за околните.

   Афирмация: Споделям любов, смирение и мъдрост.
   Имам нужда от света и светът има нужда от мен.

   35. White chestnut /Конски кестен/ – повтарящи се неспиращи мисли

   White Chestnut - конски кестенЦветето на душевния мир.

   Основни симптоми: Непрестанен вътрешен диалог. В съзнанието на човек непрекъснато се въртят едни и същи натрапчиви мисли.

   Лек за повтарящи се отрицателни мисли, които не могат да бъдат спрени, за нежелано нахлуване на мисли и идеи, които се въртят из мозъка ви. Мисли, които тревожат и са настоятелни, и ако за известно време бъдат изгонени, пак се връщат. Това е чувството да бъдеш затворен и управляван от своите мисли. Присъствието на такива неприятни мисли нарушават спокойствието и пречат на човека сам да може да мисли за работата си и да се радва на удоволствията си.

   Афирмация: Умът ми остава спокоен и мирен.
   Вътрешно съм спокоен и отговорите, които търся, започват да се появяват.

   36. Wild oat /Див овес/ – несигурност за жизнения път, безцелност

   wild oat - див овесЦветето на призванието.

   Основни симптоми: Не е сигурен при определяне на целите си и остава неудовлетворен, защото не намира призванието си в живота.

   Това лекарство е за хора, които не могат да изберат от всички възможности, които живота им предлага. Те не знаят какво да правят, което ги прави несигурни и недоволени. Те са амбициозни, способни и искат да направят нещо важно и смислено с техния живот, но какво? Това е големият проблем. Те се местят от дейност на дейност, от работа на работа, без да намерят задоволителна задача или цел в живота си. Wild oat е и лекарство за хората, които неадекватно се опитват да се справят с твърде много неща едновременно.

   Афирмация: Изразявам целта на душата си в своите житейски дейности.
   Наясно съм с посоката на живота си.

   37. Wild Rose / Шипка/ – апатия

   Wild rose - шипкаЦветето на желанието за живот.

   Основни симптоми: Апатия, примирение, капитулация и пълен отказ да участва в живота.

   Те са капитулирали в борбата с живота и не се оплакват. Всичко им изглежда безсмислено. Пасивното примиряване в някоя ситуация изисква Wild Rose. “Трябва да го преживееш”. ”Късно е да…” – Ако вярвате в този вид сентенции, ако апатично се отказвате, вземете Wild Rose. Обикновено ситуацията с тези хора не е толкова безнадеждна, колкото те мислят, но те не правят опити да променят живота си към по-добро. Те се чувстват изморени и безразлични.

   Афирмация: Чувствам се жив с интерес към живота.
   Развивам нови и положителни житейски цели.

   38. Willow /Плачеща върба/ – горчивина, самосъжаление

   willow - плачеща върбаЦветето на съдбата.

   Основни симптоми: Чувства се жертва на съдбата, обзет е от огорчение и вътрешен яд.

   За хора, които изпитват мъка и омраза към живота, които мислят, че съдбата се отнася зле с тях, които мислят, че не заслужават това, което им се случва. Те са измъчени. Тези хора не поемат отговорност за своя живот, а приемат, че нещо лошо отвън ги наказва, тяхното положение трябва да е вина на някой друг. Характерите тип “Willow” чувстват горчивина, депресия и омраза, трудно им е да приемат това без да се оплакват или негодуват. Те не приемат успеха и щастието на другите.

   Афирмация: Освобождавам се от всички чувства на вина и огорчение към другите.
   Поемам отговорност за своето положение в живота.
   Сега мисля, върша и постигам положителни неща.

   Таблица Бахови капки

   Таблица Бахови есенции
   Таблица Бахови есенции

   Често задавани въпроси

   Какво представляват лекарствата на д-р Бах?

   Това са 38 диви цветя и дървесни цветове открити от английския лекар Едуард Бах през 1930- 1935 год. Техните качества помагат за цялостното хармонизиране на личността, за излекуване причината на всяко заболяване – негативните емоции и душевния дисбаланс. Те ни помагат да се справяме с емоционалните натоварвания в ежедневието. Всяко лекарство покрива специфична емоция.
   Също като другите методи на естествената /природната/ медицина действат като лекуват индивида, а не само болестта и нейните симптоми.

   Как се прилагат капките на д-р Бах?

   Съществуват различни варианти за приемане на цветните есенции:

   • Стан­дартният прием е четири пъти по 4 капки дневно. Желателно е капките да се взимат преди хранене или устата да е чиста. Капнете ги под езика и ги задръжте няколко секунди в устата си. Внимавайте езикът да не докосва капкомера, могат да се компрометират от слюнката. При всеки случай капките ос­тават ефикасни, но предпазната мярка цели да се запазят свойствата на есенцията за по-дълго време.
   • Миксове или комбинациите от цветята на Бах, могат да съдържат не повече от 6-7 есенции. Този метод се използва при продължително лечение и е добре да се води от опитен терапевт.
   • Методът с чашата с вода е много под­ходящ при кризи и при необходимост от бърза реакция. Най-често се използва за Спешните капки, но може и за личната комбинация. В  чаша с изворна вода се капват по 4-5 капки от микса, разбърква се и се изпива на глътки.
   • Понякога в началото на терапията с цветята на Бах някои хора имат нужда от повече приеми, по 6-10 или повече пъти дневно. В много редки случаи има хора, които инс­тинктивно чувстват, че трябва да приемат по-рядко капките си, защото не могат да понесат силата им. Те би трябвало да приемат от 1 до 3 капки максимум по 3 пъти на ден.
   • Най-добрите пациенти на цветята на Бах са децата, защото те са по-чувствителни и въз­приемчиви от възрастните. Тъй като техният характер все още не е определен и са непредубедени, те реагират по-бързо на лечението. Децата много добре усещат колко често да вземат от капките. Но като правило се придържайте към 4 пъти х 4 капки.
   • Дозирането на Спешните капки става като се слагат 4 капки от изходния концентрат в чаша с вода и после се изпива сместа на малки глът­ки в рамките на 10 минути. Ако не се достигне желаният ефект, се приготвя втора чаша. При липсата на течности Спешните капки могат директно да се капят върху устните, венците, на слепоочията, на китки­те, на свивката на лакътя и върху сърдечната област.
   • Цветята на Бах могат да бъдат използвани под формата на компреси при възпаления на кожата, на жлезите и др. За целта се капват десетина капки в 200 мл вода и с марля, потопена в този разтвор, се налага засегнато­то място.

   Не е толкова важно какъв вариант ще изберете, може да съчетаете и два начина на прием. Най- важното е да слушате вътрешния си глас, да се чувствате удобно с тази терапия и това да ви носи радост и надежда!

   Кой е бил д-р Бах? Защо и как д-р Бах е открил и създал своята цветна терапия?

   Д-р Едуард Бах, произнасян понякога като Беч, е роден в Англия през 1886 г. Завършва медицина, след което започва работа в Университетската болница в Лондон. Работи като хирург, бактериолог, патолог и допринася много за традиционната медицина и хомеопатията. Открива и частен кабинет на известната тогава Харли Стрийт, с много успешна практика, но резултатите от използваните методи на лечение не го задоволяват. От своята практика стига до убеждението, че болестта не е нищо друго, освен сигнал за дисхармония между душата и личността, и темперамента и умственото състояние на човек винаги са отговорни за физическите неразположения. Придържал се към правилото – „лекувай болния, а не болестта”. Това го кара да търси други начини за лечение и така се заинтересува от имунологията и бактериологията. Започва работа в Лондонската хомеопатична болница като бактериолог, където открива „чревните нозоди” – или така наречените „чревни ваксини”, които се използват и до днес. По същото време се запознава с основните принципи на хомеопатията, които са удивително близки до неговите наблюдения. Бах е обичал много природата и животните, наблюдавал е внимателно как животните се самолекуват с храна и някои треви, а защо и хората, като по-интелигентни, да нямат такава лесна, достъпна система за лечение. Така след години търсене и опити той решава, че търсените от него лекове трябва да се вземат от заобикалящата човека естествена среда – той изоставя шумния и натоварен живот в Лондон и тръгва да ги търси сред природата. Д-р Бах е използвал „доктрината на сигнатурите”, за да разбере лечебните качества на цветята и след задълбочено наблюдение в продължение на 5-6 години, той открива система от 38 цветни есенции, които днес са известни като “Цветната терапия на Д-р Бах “, и се използват по целия свят. Всяка есенция отговаря на определен психоемоционален архетип.
   Ако човек е в хармония със себе си, той е здрав и ще разгърне своите качества, ще се развива и ще осъществи своя потенциал. Отрицателните емоции като страх, безпокойство, самота, гняв, недоверие, песимизъм и разочарование ни отдалечават от нашето Аз, като ни карат да се отнасяме зле към себе си и към другите.
   Лековете действат на вибрационно ниво и се приемат най-често във формата на капки. Докато в основата на хомеопатията е концепцията “подобното се лекува с подобно”, при цветолечението се лекува с противоположното. Откакто са открити, близо вече 70 години, не е наблюдаван страничен ефект или вреда от действието на цветните есенции, няма пристрастяване.

   Могат ли тези 38 лекарства да покрият всички човешки емоции?

   Както споменахме по-горе, всяка бахова есенция е подходяща за определен емоционален архетип и не задължително означава определена емоция. Например Мимулус помага при „известни страхове” – така то ще помогне на някой, който се страхува от кучета така добре, както и на някой, който се страхува да не се разболее от рак.
   В различните моменти нашето умствено състояние е съчетание от различни емоции, които изискват комбинация от различни цветни есенции, представящи различните емоционални модели. Д-р Бах твърди, че тези 38 лекарства покриват всички възможни негативни състояния на ума, когато те се дават в комбинация. Ако приготвяме комбинации от не повече от 7 есенции (това е максималния брой есенции в една комбинация, препоръчван от д-р Бах), са възможни повече от 30 милиона комбинации – естествено, вашето умствено-емоционално състояние определено ще попадне в някоя от тях !

   Но как цветята придобиват своите качества?

   Малко физика

   Всичко, което ни заобикаля, се състои от атоми, които имат централно ядро и електрони, които се движат около него. Празното пространство, което съществува между ядрото и електроните, представлява едно енергийно поле или електромагнитно поле, което има способност да съхранява информация. Това може да се потвърди от нещата в ежедневния ни живот. Например, ако химик изследва две видеоленти – празна и записана, ще установи, че са еднакви по състав. Но ако това направи специалист по квантова физика, ще ни каже, че са различни и че едната съдържа електромагнитна информация, която може да се види при поставяне във видеоапарат.

   От цветята към водата

   Нещо подобно става според специалисти и при цветотерапията.
   Водата, като встъпва във взаимодействие с цветята, получава от тях електромагнитното им поле и по този начин техните свойства.
   Само една – единствена капка е достатъчна, за да предаде цялата био-информация на голямо количество вода. Поради това, основният начин за получаване на лекарствата от цветя се състои в събиране на цветята при определени условия със сутрешната роса, като се слагат в съдове с вода и се избягва контакта с човешкото тяло. След това се съхраняват в алкохол и накрая, когато човек приема лекарството, био-информацията преминава в неговия организъм.

   Как с тези лекарства се променя психо-емоционалното състояние на човек?

   Нашето психо-емоционално състояние е резултат от стимули от нашето непосредствено обкръжение, въздействащо върху нашия темперамент, който реагира на това по индивидуален начин. Но това не е всичко! Реакцията на нашия характер зависи от това как „получаваме” и „ как се отнасяме” към стимула. Например: ако учител се скара на трима ученици за непослушание в час, стимулът /скарване/ ще е еднакъв за тримата, но един от учениците може да го възприеме като мъмрене, докато втория – като обида, а третия като заплаха. Следователно първият ще реагира като се стреми да има по – добро държание занапред, докато втория ще се опита да създава неприятности на учителя или ще се държи предизвикателно, а третият ще се плаши през следващите няколко месеца при появата на учителя. Есенциите на д-р Бах създават положителни вибрации у човек, които действат срещу конкретни модели на отрицателни реакции и ги решават. По този начин, ако човек престане да възприема скарването като обида, естествено той няма да реагира на това с враждебност.

   Това ароматерапия ли е?

   Не, това не е ароматерапия. В ароматерапията се използват етеричните масла от растенията. Баховите цветни есенции са главно цветни есенции, приготвени или чрез варене на част от цвета във вода, или чрез излагане на директна слънчева светлина за няколко часа. В крайната фаза на приготвяне, лекарството не запазва първоначалния аромат на цветето, а лечебните свойства се пренасят във водата. „Земята подхранва растението, то се храни от въздуха, слънцето или огънят му помагат да придаде силата си и водата събира и бива обогатена с неговата благотворна, магнетична, лечебна сила…”(д-р Бах). Баховите цветни есенции наистина са единствените лекарства, които са наситени с всичките основни елементи на вселената.

   Как да изберем бахов терапевт?

   Макар че няма точно опредлен лиценз за практикуването на терапията на д-р Бах, хората винаги ще избират практикуващ специалист, който има официална квалификация от реномирано заведение или център за обучение. Но ако добре се познавате и сте критични към себе си, вие сами можете да опитате да си направите комбинация от бахови капки. На практика д-р Бах е смятал, че тази проста и ефективна терапия може да бъде използвана от всеки.

   Лесно ли е сами да изберем бахови есенции за себе си?

   Точното разбиране и разпознаване на чувствата и емоциите е ключът към избора на най-подходящите бахови есенции. След като вече е определено емоционалното състояние, следва да се намери най- подходящата есенция за него. Показанията за лекарството са прости и ясни – например Холи за гняв и враждебност, Склерантус за колебание между две възможности, нерешителност, Цикория при силно чувство за притежание, обсебваща любов. Ако се върнем към по-горния пример с учениците можем да кажем, че първият реагира положително на ситуацията и не се нуждае от есенция, вторият се нуждае от Холи (заради гнева и враждебността), докато на третия ще помогне Мимулус ( за страха от учителя).

   Как да вземаме тези лекарства и какво се случва, ако вземем погрешна есенция?

   Предписанието на баховите есенции е сравнително лесно. Те могат да се добавят към вода, сокове, храна, без да се компрометира техният ефект. Препоръчително е да не се вземат повече от 7 лекарства наведнъж. Обичайната доза е 2-4 капки от комбинацията 3-4 пъти дневно. Ако вземете неправилно лекарство, то просто няма да има никакъв ефект – защото не сте в подобно негативно състояние.
   Така нито то ще има неблагоприятен ефект, нито ще окаже влияние върху другите есенции от комбинацията.

   Има ли специален хранителен режим и колко време е необходимо да се приема лекарството?

   Доколкото тези лекарства могат да се добавят към вода, сокове, храна, без да се компрометира техният ефект, няма никакви ограничения за хранителния режим. Но, ако имате установена вече алергия към определен хранителен продукт или провеждате лечение, не се препоръчва неговата употреба до допълнителни указания от вашия терапевт.
   Продължителността на терапията се определя от индивидуалното умствено-емоционално състояние на човека. Например хора, преживели шок след автомобилна катастрофа, могат да се успокоят след няколко часа прием на Rescue Remedy (Спешни капки) във вода на чести приеми (през 5-10минути). От друга страна хора, които се обръщат за помощ към терапията на д-р Бах за преодоляване на нерешителност, на някаква зависимост или хронични състояния, биха имали нужда от по-продължителна терапия (приблизително 4-6 месеца), за да постигнат желания ефект. Човек има нужда да продължи лечението, докато излезе от отрицателното емоционално състояние и получи положителен резултат за проблемите си, след което лекарствата могат да бъдат спряни. Есенциите действат не само върху негативното състояние, но създават и вид емоционален имунитет срещу него в бъдеще.

   Безопасно ли е приемането на тези лекарства, съдържащи алкохол, от бременни и бебета?

   Въпреки че действително като консервант на есенциите се използва алкохол-бренди, съдържанието му в единична доза е почти нищожно. Така че теоретично е абсолютно безопасно приемането на лекарствата при бременни и малки деца. Ако се смесят със сок или храна, те нито ги развалят, нито променят вкуса им.

   Истина ли е, че тези лекарства са много ефективни при деца?

   Есенциите на д-Бах са приложими ефективно за всички възрасти, особено за емоционални и психологически проблеми. Всяка възраст има своите емоционални потребности. Децата се нуждаят от сигурност, топлина и подкрепа, за да пораснат. Тийнейджърите се нуждаят от подкрепа, когато бурно израстват и трябва да се справят с големите хормонални промени. Младите хора и хората на средна възраст се нуждаят от емоционална подкрепа, за да поддържат и подобряват професионалното си развитие, да постигнат по-добри позиции в кариерата. Когато дойде време за пенсиониране, човек има нужда от подкрепа за приспособяване към новия ритъм на живот и да намери нови пътища, за да се възползва напълно от него. Децата определено са най-облагодетелствани от тази терапия. Наблюдавани са прекрасни въздействия на есенциите на д-р Бах при множество случаи на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност и детски аутизъм, като живота на родителите и на децата стана по-ползотворен. На децата също така може да се помогне по време на изпитите и за подобряване степента на концентрация. Чрез есенциите на д-р Бах се облекчават нощно напикаване, смукане на палеца, гневни избухвания и шеги, целящи да привлекат вниманието.

   Приложими ли са есенциите в ежедневието?

   Винаги, когато има проблеми с емоциите и се нуждаем от тяхното успокояване и изясняване, есенциите на д-р Бах могат да ни бъдат от помощ. Всеки един от нас има нужда от приятел, който да облекчи емоционалния товар, цветните лекове могат да ни бъдат като този верен приятел. Означава ли това, че ние се нуждаем от есенциите само при емоционални проблеми? Психологията дефинира стреса не точно като емоционален проблем, но всяко събитие в значителна степен може да породи положителни или отрицатели емоции. Не сте ли виждали филмови звезди обзети от чувства и губещи своето емоционално равновесие по време на церемонията за Оскарите? Не сте ли чували за хора, изпадащи в екстаз след спечелване на джакпот от лотарията. Освен тези печеливши моменти ние ежедневно се чувстваме емоционално натоварени. Безпокойството предшестващо интервю, невъзможността да определим правилния житейски път, липсата на инициатива при подрастващите, празнотата след загубата на съпруг, кризата на средната възраст… правилно е казано, че всеки преминава през всички емоционални преживявания поне веднъж в целия си живот…и на всеки кръстопът. Ние можем да получим помощ чрез цветята на д-р Бах, ако имаме нужда от възстановяване на емоционалното ни равновесие.

   Само за хора ли могат да бъдат използвани тези лекарства?

   Баховите есенции успешно се прилагат при животни, и особено при домашни любимци, така както и при растения. Използвала съм комбинация от мимулус( ясни страхове) в съчетание с други есенции за страх от гърмежи при куче. За цъфтящи растения комбинацията -маслина + орех + дива ябълка- действа като тоник стимулиращ цъфтежа. Орех също така може да се добави за по- добра и бърза адаптация при пресаждане на стайните растения в нова саксия.