Следбахови есенции

Австралийски
есенции
Калифорнийски
есенции

Австралийски цветни есенции

Преди около 30 години австралийският натуропат Иън Уайт, използвайки учението на д-р Едуард Бах, създава серия от 68 вида цветни есенции, приготвени от дивите цветя на Австралия.

В Австралия се намират най-древните и многобройни цъфтящи растения в света, излъчващи огромна красота и сила. Австралия е континент с мъдра и древна енергия и със сравнително незамърсена природа.

Понастоящем Австралия е изпълнена със сила и виталност, които са причина за уникалността на Австралийските Цветни Есенции.

Есенциите вече са неразделна част от лечебните практики на специалисти от цял свят.

Предлагаме ви полезни готови комбинации, които могат да ви помагат в ежедневието и стреса.

Всеки, разбира се, е различен и си има своя тема и е най-добре да отдели време за индивидуално интервю.

Тези есенции се приемат по 7 капки дневно сутрин и вечер под езика. Едно шишенце съдържа 30 мл.

1. Alpine Mint Bush

1. Alpine Mint BushПреумора, бърнаут. Умствено и емоционално претоварване и последствията от това.

Позитивен ефект:

Помага за увеличаване жизнената енергия и усещане за радост от живота.

2. Angelsword

2. AngelswordЕсенцията за  психическа защита. За хора, които се чувстват непрекъснато енергийно изтощени, отворени към другите и наивно вярващи.

Позитивен ефект:

Дава психическа защита. Освобождава задържаната отрицателна психическа енергия. Дава се дори при мултиплексна склероза и шизофрения.

3. Autumn Leaves

3. Autumn LeavesЕсенция за хора, които са застопорени и не могат да продължат напред.

Позитивен ефект:

Есенцията подпомага прехода от физическия към духовния свят.

4. Banksia Robur

4. Banksia RoburПри временна загуба на ентусиазъм и интерес към живота. При хронична умора, обезсърчение, липса на енергия.

Позитивен ефект:

Връща радостта от живота, ентусиазма, подпомага възстановяването след боледуване.

5. Bauhinia

5. BauhiniaЕсенция за хора трудно приемащи промяна. Закостенели и враждебни. Отказват промяната. При аутизъм.

Позитивен ефект:

Подпомага приемането на промените и преодоляването на ригидността.

Отворено съзнание за приемане.

6. Billy Goat Plum

6. Billy Goat PlumСрам и неудобството. Отвращение от полов акт. При акне, екземи, псориазис. Есенцията помага да приемеш себе си.

Позитивен ефект:

Помага при майка, която не иска да кърми, за да не си развали бюста (и да погрознее).Помага на хората да усетят сексуалността не само на физическо ниво.

7. Black-eyed Susan

7. Black-eyed SusanПодходящи за нетърпеливи, вечно забързани хора, които вършат много дейности наведнъж. При нервен срив (в комб.). При разстройство с дефицит на вниманието.

Позитивен ефект:

Дава спокойствие, усещане за достатъчно време и подреденост. Отделя важното от маловажното.

8. Bluebell

8. BluebellЕсенция за страх от липси. Поиснатост и скъперничество. Емоционално затворени деца, които не искат да дават играчките си.

Позитивен ефект:

Помага да отвориш сърцето си и да изразиш дълбоко потиснати емоции.

Всеобщо доверие. Споделяне с радост. Сфера на действие – кръвоносните съдове и сърцето.

9. Boab

9. BoabЗа хора, впримчени в негативни семейни модели. За жертви на злоупотреби и предубеждения. При генетични проблеми.

Позитивен ефект:

За изчистване на негативни кармични модели, на негативни поведенчески модели и нагласи. Балансира кранио-сакралния ритъм. Накапва се на зърната преди първото кърмене, за да се прекъсне предаването на негативните семейни модели.

10. Boronia

10. BoroniaЕсенция, която освобождава от обсебващи, натрапчиви мисли. След раздяла или загуба на близък човек. При обсесивно-компулсивно разстройство. Есенцията е подходяща за хора страдащи от безсъние.

Позитивен ефект:

Дава яснота на съзнанието. Подобрява способността за фокусиране по време на визуализация или помага при медитация.

11. Bottlebrush

11. BottlebrushПомага да преминеш през големи промени в живота– пенсиониране, менопауза, юношество и др. Полезно за бременни жени и млади майки. Ще помогне за връзката между майка и дете.

Позитивен ефект:

Дава успокоение. Спокойно да се справяш и да продължаваш напред. При синдром на раздразнените черва.Подобрява връзката майка-дете. При отделяне от майката, при махане на памперса.

12. Bush Fuchsia

12. Bush FuchsiaТрудност при говорене пред публика. При проблем с учене, изразяванее, при заекване. Осъществява баланс между двете мозъчни полукълба, интегрира мъжкия и женския аспект.

Позитивен ефект:

Дава на хората смелост и яснота при говорене пред публика. Кураж да изкажеш мнението си. Помага да се довериш на собствената си „интуиция„. Подобрява съня.

13. Bush Gardenia

13. Bush GardeniaЕсенция, която подновява  страстта при изхабени връзки. Когато партньорите са концентрирани върху себе си. Себелюбие.

Позитивен ефект:

Засилва страстта. Подобрява отношенията между партньори, родители – деца, приятели.

14. Bush Iris

14. Bush IrisХора със силен страх от смъртта. За грубо материални хора. За хора претърпели физическо насилие. Лимфен застой. При сезонни афективни разстройства в комб.(Suns. Wattle).

Позитивен ефект:

При алергии подпомага функцията на лимфната система.При сенна хрема и проблеми със синусите в комб.(Dagg,Hakea, Fr.violet). При влажна кашлица, акне, екзема, кожни обриви.

15. Christmas Bell

15. Christmas BellЗа хора, които трудно стопанисват имуществото си и не умеят да управляват финансите си. Усещане на липса.

Позитивен ефект:

Помага за постигането на желаните резултати.  Дава осъзнаване важността и на материалните блага.

16. Crowea

16. CroweaПостоянно безпокойство и тревожност. Гризане на ноктите. При главоболия. Запек.

Позитивен ефект:

Дава спокойствие, балансира и центрира. Подпомага функцията на стомаха, мускулите и сухожилията. За прочистване на лимфата в комб.(B.Iris).

17. Dagger Hakea

17. Dagger HakeaНегодувание, горчивина, гняв към близките. При хора, които са обидчиви и раздразнителни.  Деца, които избухват. Неизказано раздразнение.

Позитивен ефект:

Дава усещане за  прошка и любов. Открито изразяване на чувствата.

За детоксикация. Подпомага функцията на черен дроб и жлъчка.

18. Dog Rose

18. Dog RoseСрамежливи, несигурни, плажи и нервни хора. Срамежливи и плашливи деца. При бременност със сутрешно гадене( в комб.). Страх от раждане.

Позитивен ефект:

Връща и дава вяра в себе си. Увеличава потока на жизнената сила, дава смелост и самочувствие. Подпомага функциите на бъбреците и далака.

19. Dog Rose of the Wild Forces

19. Dog Rose of the Wild ForcesЕсенция, която се използва  при паник атаки, помага и за излизане от истерична криза. Страх. Сърцебиене. Страхове при деца. Най-добре в комбинация.

Позитивен ефект:

Eсенцията дава спокойствие и емоционален баланс.

20. Five Corners

20. Five CornersХора, които имат ниска самооценка, не обичат себе си. Подтиснато самочувствие, носят тъмни и безцветни дрехи. Мисли, че не заслужаваш да имаш това, което имат другите. При деца, които мислят,че брат/сестра им са по-добри от тях. За проблемна кожа и акне.

Позитивен ефект:

Помага да заобичаш себе си. Дава свобода. Повишава самочувствието.

21. Flannel Flower

21. Flannel FlowerНеудобство от емоционална интимност, физически контакт и докосване. Трудности да поддържаш личните си граници и изразяване  на чувства. Липса на чувствителност при мъжете. Агорафобия. Аутизъм.

Позитивен ефект:

Дава откритост, чувствителност. Помага да приемеш и започнеш да харесваш тялото си. Удоволствие от физическо движение. Деца, които предпочитат да са пред компютър, телевизор, телефон вместо да играят навън.

22. Freshwater mangrove

22. Freshwater mangroveЕсенция подходяща при отказ от промяна. Злояди деца. Отказ дори без да опиташ дадена храна.

Позитивен ефект:

Помага при търсенето на нови хора и възприятия, на нови преживявания.

Освобождава от мисловни предубеждения, които са заучени, но не са преживени. Разчупва моделите.

23. Fringed Violet

23. Fringed VioletАвстралийски капки за защита на аурата. Предпазва от лоша енергия.

След загуба на съзнание, ако има агресия. При страх от непознати, страх от други хора. При бебета, които плачат без причина.

Позитивен ефект:

Подпомага възстановяването на увредена аура. Премахва ефектите от травма. Помага на бебето да се освободи от травмата на раждането (накапете на фонтанелата на бебето – до 40 ден то няма защита).

24. Green essence

24. Green essenceЕсенция за кожни проблеми и гъбични инфекции. Подпомага изчистването на тялото- при екземи, псориазис, глисти, гъбични инфекции /(прилага се по схема). За гаргара при инфекции.

Позитивен ефект:

Подпомага пречистването на тялото. Възстановява храносмилателната система след прием на антибиотици.

25. Green spider orchid

25. Green spider orchidКошмари и негативни ефекти от минал живот, интензивна негативна реакции при вида на кръвта. За бебета, които пищят на сън от кошмар. За свързване с нероденото бебе на по-голямото дете.

Позитивен ефект:

Телепатична комуникация. Настройка. За родители с деца аутисти.

26. Grey Spider Flower

26. Grey Spider FlowerСтрах, ужас, шок от нещо видяно. При фобии и кошмари (в комбинация). Страх от свръхестественото и психически атаки.За хора работещи при много стресиращи обстоятелства. При ужас от говорене пред публика

Позитивен ефект:

Дава вяра, спокойствие и смелост. Успокоява и центрира по време на вътрешни и външни сътресения.

27. Gymea Lily

27. Gymea Lily При изключително горди и арогантни хора, които търсят внимание. Доминиращи хора, които не зачитат другите и искат да са център на внимания. При страх и безпокойство пред властни хора.

Позитивен ефект:

Скромност. Да позволиш на другите да бъдат себе си. Това е есенция, която действа в две посоки – може да се даде на този, който потиска, но може да се даде и на жертвата.

28. Hibbertia

28. HibbertiaИнтегрира интелекта със сърцето за истинската мъдрост. За хора, постоянно учещи, фанатични към нови знания. Родени секцио или с увита пъпна връв. Винаги нащтрек, не могат да се отпуснат.

Позитивен ефект:

Помага на излишната енергия от ума да отиде в сърцето. Помага на хора да станат по подредени. Развива добри хранителни навици. Подпомага функцията на паращитовидната жлеза.

29. Illawara Flame Tree

29. Illawara Flame TreeУсещане, че  никой не те обича. Страх от отхвърляне, страх от поемане на отговорност, желание да си в група (особено подходяща есенция за тийнейджъри). Хора с определени заложби, които все не намират време да ги развият

Позитивен ефект:

Освобождава страха от отхвърляне, дава вяра в себе си, самостоятелност. Повишава имунитета. Повлиява тимусната жлеза.

30. Isopogon

30. IsopogonХора, които не могат да се учат от минали грешки. Непрекъснато искат да контролират другите. Доминират чрез интелекта си. Подходяща при забравяне, сенилност, Алцхаймер. 

Позитивен ефект:

Засилва паметта. Способност да учим от опита си. Прави лидери мъдри, толерантни и гъвкави. Припомняне на забравени умения.

31. Jacaranda

31. JacarandaПри разпиляни, нерешителни, колебливи, импулсивни, разсеяни, трудно концентриращи се хора. За хора, които започват нов проект преди да са завършили предишни. Страх от поемане на отговорност и взимане на решения.  При шумни и „непослушни” прекъсват и се обаждат в клас. Рефлукс при бебета.

Позитивен ефект:

Решителност, ясна мисъл. Центрираност. Фокусирано внимание. Уравновесеност.

32. Kangaroo Paw

32. Kangaroo PawЕгоцентричност, безчувственост, нетактичност. При социално незрели хора, които трудно се интегрират в група. Прекален фокус върху собствените си нужди.

Позитивен ефект:

Усет за ситуацията. Доброта. Чувствителност. Поражда любезност, дружелюбност.

33. Kapok Bush

33. Kapok BushПри обезкуражени, примирени хора. Лесно се отказват и не са последователни. При тежки хронични болести, за да не се отказваш да се бориш. Деца, които се отазват, без да опитат, ако решат, че нещо е трудно.

Позитивен ефект:

Дава старание, желание да опиташ да направиш нещо. Упоритост.

34. Lichen

34. LichenЕсенция, помагаща на отделянето на физическото тяло от етерното. Непрекъснатата връзка със земята.

Позитивен ефект:

Помага на прехода от физическия към духовния свят.

35. Little flannel flower

35. Little flannel flowerСуровост при възрастните. За сериозни деца, твърде рано пораснали. При развод или смърт помага на детето да не заеме мястото на липсващия родител. Артрит, скованост, тромавост, ревматизъм.

Позитивен ефект:

Дава спонтанност, игривост, радост, безгрижие. Помага и на родителите с радост да играят с децата си. Помага да се разбере, че живота не е битка. Свързване на децата с духовните им водачи.

36. Macrocarpa

36. MacrocarpaХора, които са изцедени, изтощени, бърнаут. Отслабена имуннат система. Хронични възпаления. Хашимото (в комб). За много силна слабост ( с Alpine Mint Bush). По време на и след състезания за възстановяване.

Позитивен ефект:

Засилва ентусиазма, вътрешната сила, издръжливостта. Подпомага функцията на надбъбречните жлези, дава жизненост.

37. Mint bush

37. Mint bushПомагат да се освободим от хаоса в живота си. За хора непрекъснато претеглящи “за” и ”против” и не могат да вземат решение. Смущение, объркване . Хора с много изпитания в живота, които трябва да преоценят и разрешат старите ситуации

Позитивен ефект:

Дава яснота. Способност да се справиш. Подпомага достигането до осъзнаване и взимане на нови решения.

38. Monga Waratah

38. Monga WaratahСлаба воля. Отчаяние, безсилие, пристрастяване. Подходящи при и за прекъсване на зависимости ( алкохолна, наркотична, хранителна).

Позитивен ефект:

Засилва волята. Подпомага спазването на диета. Подпомага укрепването на вярата, че може да се прекъсне всяка зависимост от човек, вещество или поведение.

39. Mountain devil

39. Mountain devilПодозрителност, прикритост, недоверчивост. Агресивно поведение, враждебност, желание на отмъщение. При омраза, ревност, яд  чувства, които ни пречат да общуваме с любов. Деца, коити хапят и се бият. При мозъчни удари, артрити.

Позитивен ефект:

Прогонва гнева. Трансформира манипулацията в любов и състрадание. Подходяща при развод или раздяла, при братя и сестри, които си съперничат. Прошка. Здрави граници.

40. Mulla mulla

40. Mulla mullaСтрах от огън, топлина, слънце, горещи предмети. При менопауза (за топли вълни). ПМС. След лъче и химиотерапия (в комбинация). За парещи очи, възпалителни процеси. При изгаряния -орално и локално. При пигментиране на кожата от слънцето.

Позитивен ефект:

Приема се за неутрализиране на вредата от слънцето и вредното електромагнитно  излъчване (на компютър, телевизор, телефон). Намалява въздействието на огъня и слънцето.

41. Old man banksia

41. Old man banksiaЗа хора изтощени, разочаровани и обезсърчени от неуспехите. Никога нямат време за себе си и изцяло обърнати към нуждите на децата и близките си. Проблеми с щитовидната жлеза- хипофункция. Забавен метаболизъм и затлъстяване, понижена енергия.

Позитивен ефект:

Връща ентусиазма, връща искра в живота на хора, които са по-тежки и бавни. Подпомага забавената функция на щитовидната жлеза( в комб.).

42. Paw Paw

42. Paw PawАсимилиране, информация, тънко черво, храна! Умствено претоварване, трудно усвояване и интегриране на нова информация. Много подходяща преди семинар, изпит, курс. Есенцията за злояди деца при колики помага за по-добро усвояване на храната през тънкото черво.

Позитивен ефект:

Асимилиране на нови идеи. Интегрира по-лесно информацията. Спокойствие. Подпомага функцията на лимфната система (в комб.).

43. Peach-flower Tea-tree

43. Peach-flower Tea-tree Големи амплитуди в настроението. При хора, които са пълни с идеи, но бързо се чувстват претоварени и не могат да ги реализират, липсва волята да доведат нещата до край. ПМС. При хипохондрия, страх от остаряване (в комб.).

Позитивен ефект:

Помага за завършиш проекти. Помага да поемеш отговорност към здравето си. Подобрява функцията на панкреаса. Дава емоционален баланс.

44. Philoteca

44. PhilotecaПри хора, които трудно приемат хвалби и трудно допускат обичта на другите към тях. Не могат да поискат помощ, но са прекалено щедри към другите. Лимфен застой (в комб.).

Позитивен ефект:

Способност за приемане на любов и признателност. Способност за приемане на похвала. Подпомага функцията на лимфната система.

45. Pink flannel flower

45. Pink flannel flowerХора, които усещат, че животът е скучен, плосък, еднообразен и няма нищо хубаво в него. Неблагодарност. Разсеяност. За тинейджъри.

Позитивен ефект:

Помага да усетиш радост, благодарност и признателност в живота. Отваря сърдечната чакра при деца под 5 години. По- лесно приспособяване на новороденото към този света.

46. Pink mulla mulla

46. Pink mulla mullaПри хора, които се изолират от другите. Не искат да влизат в нова връзка, за да не се наранят отново. Не се доверяват лесно, мнителни,  подозрителни. Вербално агресивни, за да се защитят. При хемолитична жълтеница.

Позитивен ефект:

Помага за изцелението на духовните раните, които са отворени от много време. Да се отвориш към другите, засилва доверието. Подпомага далака и черния дроб.

47. Red Grevillea

47. Red GrevilleaПрекалено чувствителност към критика. Зависимост от другите, не могат да вземат решения. При  неяснота как да постигнеш целите си. След вирусни инфекции, при стафилококус  ауреус, проблеми с темпоромандибуларната става. При фибромиалгия ( в комб.).

Позитивен ефект:

Дават независимост и смелост. Безразличие към мнението на другите.

Дава сила да напуснеш неприятни ситуации.

48. Red Helmed Orchid

48. Red Helmed OrchidНеразрешени проблеми с бащата във всяка възраст.

Не признават авторитети, сприхавост. Егоизъм.

Позитивен ефект:

Помага на бащата да се свърже с детето си и обратно.  Дава чувствителност. Уважение. Помага за свързване, дори ако бащата е починал.

49. Red lily

49. Red lilyЕсенция за хора изпитващи слаб интерес към реалността.  Разсеяни и замечтани хора, с липса на фокус. Слаба памет, не обръщат внимание на това, което им се говори. При хора, които живеят в бъдещето.

Позитивен ефект:

Балансиращи духовното и земното в нас. Да сме тук и сега. Заземява.

50. Red suva frangipani

50. Red suva frangipaniПри семейни проблеми. Приключваща връзка с много напрежение и болка. При деца, които се отделят от приятелите си, сменят училището,  отиват в друг град. Когато във връзката има много емоционален студ, сътресения, шок. Проблем с белия дроб. Есенцията подходяща за хора, които плачат непрекъснато.

Позитивен ефект:

Дава вътрешен мир и сила да се справиш със сблъсъка на взаимоотношенията. Успокоява превъзбудените нерви.

51. Rough bluebell

51. Rough bluebellПри ревност. Mанипулативни хора, лъжливи, подозрителност,  мнителност. Ревност, с манипулиции. Преднамерено обиждащи хората. При МС.

Позитивен ефект:

Трансформира манипулацията в любов и състрадание. Развива съпричастност и съчувствие. Помага да си по-чувствителен,  изразиш състрадание. Дa изразиш безусловна любов. За освобождаване на токсините от кожата и тялото.

52. She oak

52. She oakДисбаланс в женската полова система. При проблеми със забременето без да има ясни причини (в комб.) Предменструален синдром.

Менопауза (в комб., по схема). При температура, дехидратация.

Позитивен ефект:

Балансира женската хормонална и репродуктивна с-ма. Регулира менструалния цикъл. Подпомага функцията на яйчниците. Подходяща за периода на менопауза и ПМС.

53. Silver princess

53. Silver princessЕсенция за плахи хора водещи безцелно съществуване. Липса на цел в живота. Унилост, чувство за емоционална празнота. Когато си на кръстопът. Нещо ни липсва, но не знаем какво.

Позитивен ефект:

Намиране на цел в живота. Мотивация. Добре е да се пие по-дълго време. Помага да си поставиш нова цел, след като си постигнал някоя.

54. Slender rice flower

54. Slender rice flowerХора, които трудно работят в група. Сравнявняват се с другите. Хора с предрасъдъци, тесногръдие, подозрителни, горделиви. Есенцията е подходяща за хора, които работят в големи офиси, трябва заедно да изпълняват проекти, всякакви групови занимания.

Позитивен ефект:

Групова хармония и решаване на конфликти. Хармонизира отношенията в групата. Дава смирение. Взаимопомощ. За премахване на белези (приема се вътрешно или се накапва върху белега в продължение на 2 седмици).

55. Southern cross

55. Southern crossХора, които се чувстват като жертва, постоянно се оплакват, при поведение “не е честно”. Негодуват срещу хора, които са успешни. Виждат все лошото и се самосъжаляват.  Деца, които хленчат. Когато  чувства, че брат/сестра му получава повече или че се отнасят по-добре с него. Ранно състаряване.

Позитивен ефект:

Да осъзнаеш, че нищо не се случва случайно. Поемане на отговорност.

Помага на човек да разбере, че може да направи това, което иска, а не само да мечтае за него. Дава лична сила.

56. Spinifex

56. SpinifexЕсенцията  изважда истинските, емоционалните причини за физическото си страдание. Подходяща за екземи, дерматити, акне, при сърбежи орално и локално. При варицела. Интоксикирано дебело черво, бактериални инфекции в  белите дробове, в гърлото, пикочните пътища и половата система.

Позитивен ефект:

Подпомага преодоляването на херпесни и хламидийни инфекции. Може да се използва местно за лекуване на всякакви кожни лезии от акне до псориазис, но в съчетание с вътрешно лечение.!

57. Sturt desert pea

57. Sturt desert peaЕсенция  при дълбоки душевни рани, стаявани с години. Дълбока неизказана, потискана мъка. По време на бременност, когато жената плаче и е много емоционална.

Позитивен ефект:

Изкарва потисканото страдание. Освобождава от дълго потискана мъка и тъга. Едно от най-често използваните.

58. Sturt desert rose

58. Sturt desert roseПри хора с постоянно чувство за вина, те се чувстват виновни каквото и да става. При страх, че може да нарани някого. Не могат да отказват, особено важно за тийнейджъри. При ниско самочувствие. Притеснение, че другите говорят лошо за тях.

Позитивен ефект:

Помага на хората да следват собствения си път. Вяра в себе си.  Освобождава от чувството на вина. Дава самочувствие.

59. Sundew

59. SundewЗа неорганизирани хора, които не могат да се концентрират, да следват планове. Изпитват нерешителност и несигурност, отлагат задачите си или изобщо не ги изпълняват Mного разсеяни, мечтателни хора, връща ги на земята. Деца, които много фантазират.

Позитивен ефект:

Внимание към детайла. Подпомага психиката при хора пристрастени към наркотици. Дава фокус и помага да живееш в настоящето.

60. Sunshine wattle

60. Sunshine wattleХора заседнали в миналото, очакващи все нещо лошо да се случи. Песимизъм, липса на надежда и радост от живота. Прекалена тревога за пари. При глаукома (в комб.). При сезонни афективни разстройства.

Позитивен ефект:

Есенцията дава оптимизъм и радостно очакване. Дава надежда за осъществяване на целите. Приемане на красотата и радостта в настоящето.

61. Sydney rose

61. Sydney roseЗа хора, които се чувстват изолирани, изоставени, необичани, изоставени от социума.

Позитивен ефект:

Дава усещане, че си част от цялото. Кара те да се чувстваш в безопасност и мир.

62. Tall mulla mulla

62. Tall mulla mullaЗа хора, които предпочитат да бъдат сами, избягват конфронтацията.

Есенцията подпомага интегрирането в обществото. При деца, които не са били желани. При емигранти. При наркотични зависимости, ако се появи усещане, че не принадлежиш към нищо и никой. Студени крайници, разширени вени, астма.

Позитивен ефект:

Дава чувство за отпускане и сигурност сред други хора. Подпомага интегрирането в обществото. Усщане за принадлежност.

63. Tall Yellow Top

63. Tall Yellow TopУсещане за изоставеност и отчуждение, изолация и самота. При хора с липсващо чувство за семейство, работа, роднина. При осиновени деца. За следродилна депресия. За хронични болки във врата, сърдечни заболявания, при глаукома

Позитивен ефект:

Чувство за принадлежност. Приемане на себе си и другите. Помага на ума да се свърже със сърцето.

64. Turkey Bush

64. Turkey BushЕсенция за хора с блокирана творческа енергия, загубили вяра в своите способности.

Позитивен ефект:

Помага да проявим креативността си. Връща увереността в и творческите ни заложби. При фертилни проблеми (в комб.)

65. Waratah

65. WaratahЕсенция за „черните нощи на душата“. Дълбока личностна криза. Отчаяние, безнадеждност, липса на вяра. Мисли за самоубийство. Следродилна депресия. Сърдечни заболявания. Глаукома. За предотвратяване на отхвърлянето на органи при трансплантация (като допънително).

Позитивен ефект:

Тези есенции вдъхват сила и смелост да се справиш. Кураж. Упоритост. Адаптивност. Силна вяра.

66. Wedding bush

66. Wedding bushСтрах от обвързване. Хора, избягващи ангажименти и отговорности във всяка област на живота. При хора, които скачат от “цвят” на “цвят”. Хора, които не могат да спазват диета.

Позитивен ефект:

Възвръща интереса към партньора. Отговорност към целите. Подпомага лимфната с-ма. Подпомага спазването на определен режим, диета.

67. Wild potato bush

67. Wild potato bushПри физическо ограничение на тялото ( бременност, свръх тегло, парализа и др.) Помага на  деца, които не могат да вървят в крак с другите,  когато детето не може да направи това, което големият брат/сестра може. При безсилие, прохождане. Аутизъм.

Позитивен ефект:

Способност да продължиш напред в живота. Подновява ентусиазма, дава жизненост. Изчиства кръвта от тежки метали.

68. Wisteria

68. WisteriaСтраха от интимност, невъзможност да се наслаждаваш на любовния акт. Преодоляване на психическа травма вследствие на сексуален тормоз или насилие. Фригидност. Сексуална хистерия.

Позитивен ефект:

Преодоляване на психическа травма вследствие на сексуален тормоз или насилие. Открито изразяване на чувства и нежност.

69. Yellow cowslip orchid

69. Yellow cowslip orchidХора, които съдят другите. Дребнави, бюрократични и критикуващи хора, които постоянно осъждат или критикуват. Когато дребнавостта пречи да видиш цялото. При жени, които много години са на хормонална терапия. При деца, които много съдят и критикуват брат/сестра си.

Позитивен ефект:

Загриженост за другите. Безпристрастност. Безкритично приемане на хора и идеи. Балансира хипофизата.

70. Calophyllum

70. Calophyllum Есенция помагаща при съмнение в способностите за лидерство. Липса на ангажираност. Изчакване другите да водят и действат. Предпочитат да останат в зоната на комфорт.

Позитивен ефект

Дава устойчивост. Лидерство. Ясно усещане за посока.Вдъхновяване и подкрепа на другите. Силно чувство за морал и връзка с Духа, което им дава сигурност да знаят къде отиват и какво трябва да правят. Много позитивни, целенасочени хора с огромна устойчивост, решителност и фокус.

Калифорнийски есенции

„Цветята ни учат на очарованието на мълчанието и по този начин на всеотдайност, която не изисква нищо в замяна.“
Майката Ауровил – Индия

Тук ще изложим основните характеристики на Калифорнийските есенции.

* Предоставената информация не е предназначена за диагностициране, за въздействие и лечение или предпазвне от каквато и да е болест. Хора с дълбоки трапевтични проблеми следва да се консултират със здравен специалист, който има опит в прилагането на цветни есенции.

1. Aloe vera /Aloe vera/ - Алое вера

Aloe vera - Алое вераПоложителни качества:
Намалява умората от прекалената работа, човек възстановява силите си, креативността се интегрира с физическата сила, активно изразяване на душевната сила.

Дисбаланс:
• физическо или нервно изтощение
• “burned-out” синдром при работохолици
• кожни проблеми

2. Angel’s Trumpet /Brugmansia candida/ Ангелски Тромпет

Angel’s Trumpet - Ангелски ТромпетПоложителни качества:
Духовна капитулация при смърт или в периоди на дълбока трансформация, отваряне на душата към духовния свят.

Дисбаланс:
• страх от смъртта, от напускане на материалния живот и преминаване отвъд духовния праг
• отричане на реалността на духовния свят или нуждата на душата за промяна

3. Angelica /Angelica archangelica/ Ангелика

Angelica - АнгеликаПоложителни качества:
Човек се чувства защитен и свързан с духовния свят, особено по време на преживявания като раждане и смърт, или други критични етапи от живота.

Дисбаланс:
• липса на отправни точки след загуба
• чувство за изоставеност
• нужда от духовна защита в трудни ситуации

4. Baby Blue Eyes /Nemophila menziesii/ Немофила синя

Baby Blue Eyes - Немофила синяПоложителни качества:
Детинска наивност и доверие, усещане за подкрепа и обич, особено от мъжката енергия; вяра в прозрението на духовните същества.

Дисбаланс:
• отбранителност, несигурност, недоверие към другите
• отчуждение от духовното
• липса на подкрепа от бащата или друго мъжко влияния в детството

5. Basil /Ocimum basilicum/ Босилек

Basil - Босилек Положителни качества:
интеграция на сексуалността и духовността в свещена цялостност.

Дисбаланс:
• поляризация между сексуалността и духовността обикновено водеща до прикрито поведение
• раздвоение в отношенията или сексуална пристрастеност

6. Blackberry (Rubus ursinus) Къпина

Blackberry (Rubus ursinus) КъпинаПоложителни качества:
компетентно представяне в света, ясно насочена сила на волята, съзнателно и решително действие и творческо вдъхновение.

Дисбаланс:
• Неспособност да превежда цели и идеали в конкретно действие или осъществими дейности
• отлагане и бавенe

 

7. Black Cohosh /Cimicifuga racemosa/ Цимицифуга раземоза

Black Cohosh (Cimicifuga racemosa) Цимицифуга раземозаПоложителни качества:
имат куража да се изправят, вместо да се оттеглят от обидни и застрашаващи взаимоотношения или ситуации; ясни и съдържателни психически сили.

Дисбаланс:
• въвлечен в една връзка или начин на живот, които са оскърбителни, пристрастяващи или насилствени
• тъмни, мрачни емоции
• задръстени или токсични психически сили

8. Black-Eyed Susan /Rudbeckia hirta/ Рудбекия

Black-Eyed Susan (Rudbeckia hirta) РудбекияПоложителни качества:
отворено съзнание, което е в състояние да признава всички аспекти на Аза; проникващо прозрение и само-осъзнато поведение.

Дисбаланс:
• избягване или потискане на травматичните или сенчестите аспекти на личността
• пристрастяване или хипнотично поведение, дължащи се на загуба на осъзнатост

9. Bleeding Heart /Dicentra formosa/ Дамско сърце

Bleeding Heart (Dicentra formosa) Дамско сърцеПоложителни качества:
Способност да обичаме другите безусловно, с отворено сърце, емоционална свобода.

Дисбаланс:
• заплетени в отношения, основани на страх чувство за собственост или нужда от емоционална подкрепа;
• емоционална зависимост
• силна мъка и копнеж; особено за тези, които са починали или за прекъснати социални връзки и обстоятелства

10. Borage /Borago officinalis/ Пореч

Borage (Borago officinalis) ПоречПоложителни качества:
преливащо от сила сърце, жизнерадостен кураж и оптимизъм, дава смелост, енергия и любов, отново след изпитание

Дисбаланс:
•силно обезсърчаване или скръб
•липса на доверие при изправяне пред трудни обстоятелства
•депресивно поведение

11. Buttercup /Ranunculus occidentalis/ Лютиче

Buttercup ( Ranunculus occidentalis) ЛютичеПоложителни качества:
Лъчиста вътрешна светлина, непривързан към външното признание или слава; самоуверен

Дисбаланс:
• чувства на ниска самооценка
• неспособност да признаеш или преживееш своята вътрешна светлина и уникалност
• самоподценяване

12. Calendula /Calendula officinalis/ Невен

Calendula (Calendula officinalis) НевенПоложителни качества:
Изцеляваща топлина и отзивчивост, особено в използването на думите и в диалог с други хора.

Дисбаланс:
• агресивност или грубост при изразяване, спорещ
• липса на отзивчивост при общуването с други хора
• вербална обида, обиден начин на изразяване, водещ до проблеми в общуването

13. California Poppy /Eschscholzia californica/ Калифорнийски мак

California Poppy (Eschscholzia californica) Калифорнийски макПоложителни качества:
Лъчезарна сърдечна духовност, силна вътрешна подредба на ценности и избори.

Дисбаланс:
• Привързаност към илюзията или величието,
• повърхностна духовност или фантазия,
• външно величие или бягство от действителността чрез психоделици или други извънтелесни дейности

14. California Wild Rose /Rosa californica/ Калифорнийска шипка

California Wild Rose (Rosa californica) Калифорнийска шипкаПоложителни качества:
Любов към Земята и към човешкия живот, ентусиазъм да се прави и да се служи.

Дисбаланс:
• апатия, примирение, изразена пасивност
• невъзможност да катализира сили на волята чрез сърцето

15. Calla Lily /Zantedeschia aethiopica/ Кала

Calla Lily (Zantedeschia aethiopica) КалаПоложителни качества:
Яснота за сексуална идентичност, сексуално себеприемане; индивидуализирана интеграция на мъжките и женските качества.

Дисбаланс:
• объркване или амбивалентност за сексуалната идентичност или полова принадлежност
• нараняване поради културно полови предразсъдъциза тийнейджъри в частност, които може да изживяват истинско психическо терзание
• когато не знаят дали са бисексуални, хомосексуални или хетеросексуални

16. Canyon Dudleya /Dudleya cymosa/ Дудлея

Canyon Dudleya (Dudleya cymosa) ДудлеяПоложителни качества:
Балансирани психически и физически енергии,заземено присъствие в ежедневието, положителна харизма.

Дисбаланс:
• изкривени психически преживявания
• раздуто включване в психически или харизматични преживявания
• пристрастяване към начин на живот от типа „травма-драма“

17. Cayenne /Capsicum annuum/ Лютив пипер

Cayenne (Capsicum annuum )Лютив пиперПоложителни качества:
Огнени и енергични, подвижни отвътре, способен на промяна и трансформация.

Дисбаланс:
• застой
• невъзможност да се движи напред към промяна

18. Chamomile /Matricaria recutita/ Лайка

Chamomile (Matricaria recutita) ЛайкаПоложителни качества:
Ведър, с лъчезарно разположение, емоционално уравновесен.

Дисбаланс:
• Лесно се разстройва, мрачен и раздразнителен
• неспособност да освободи емоционално напрежение, особено в стомаха и слънчевия сплит

19. Corn /Zea mays/ Царевична коса

Corn (Zea mays) Царевична косаПоложителни качества:
Свързване със Земята, особено през тялото и краката; заземен, присъствие тук и сега.

Дисбаланс:
• неспособност да останете центрирани в тялото
• дезориентация и стрес, особено в градски или претъпканите среди

20. Cosmos /Cosmos bipinnatus/ Космос

Cosmos (Cosmos bipinnatus) КосмосПоложителни качества:
Интеграция на идеи и изказ, ясна мисъл, находчиво изразяване.

Дисбаланс:
• нефокусирани, дезорганизирана комуникация
• превъзбудена реч
• затрупани от прекалено много идеи

21. Dandelion /Taraxacum officinale/ Глухарче

Dandelion (Taraxacum officinale) ГлухарчеПоложителни качества:
Динамична физическа енергия и изразителна жизнена сила; вътрешна лекота в работата и играта.

Дисбаланс:
• напрегнати, твърди или сковани, особено в мускулатурата на тялото
• свръх-стремеж и настъпателност

22. Dill /Anethum graveolens/ Копър

Dill (Anethum graveolens) Копър Положителни качества:
Способност да опита и да поеме голямо разнообразие от сетивни преживявания, повишен усет за вкус, докосване, слух, зрение, обоняние и т.н.

Дисбаланс:
• обърканост поради свръх-стимулация
• свръхчувствителност към околната среда или за външна стумули
• сетивно претоварване

23. Dogwood /Cornus nuttallii/ Кучешки дрян

Dogwood (Cornus nuttallii) Кучешки дрянПоложителни качества:
Движение изпълнено с грация, физическа и етерна хармония в тялото.

Дисбаланс:
• неловко и болезнено осъзнаване на тялото
• латентна емоционална травма или злоупотреби, засягащи тялото
• предразположен към инциденти

24. Easter Lily /Lilium longiflorum/ Великденска лилия

Easter Lily (Lilium longiflorum) Великденска лилияПоложителни качества:
Душевна чистота, която обхваща всички аспекти на живота и тялото, особено сексуалната идентичност.

Дисбаланс:
• напрежението в сексуалната идентичност
• противоречиви сексуални ценности или преживявания
• девица / блудница – разцепление в психиката

25. Echinacea /Echinacea purpurea/ Ехинацея

Echinacea (Echinacea purpurea) ЕхинацеяПоложителни качества:
Вътрешен интегритет и имунитет, поддържане силно усещане за себе си, особено при наличието на стрес или болест.

Дисбаланс:
• разбит от тежка травма или насилие
• физическа или емоционална разпадане на Аз-а, на идентичността
• лоша имунната функция
• неприсъстващ

26. Evening Primrose /Oenothera hookeri/ Вечерна иглика

Evening Primrose (Oenothera hookeri) Вечерна игликаПоложителни качества:
Осъзнатост и изцеление на болезнени ранни емоции поети от родителите; способността да се отварят емоционално и формират дълбоки отдадени взаимоотношения.

Дисбаланс:
• дълбоко чувство на отхвърляне произтичащо от преживяване – вътреутробно или от ранното детство
• избягване на обвързване в отношенията, страх да бъдеш родител
• сексуална и емоционална студенина или поддтискане

27. Fairy Lantern /Calochortus albus/ Бял калохортус

Fairy Lantern (Calochortus albus) Бял калохортусПоложителни качества:
Здравословно съзряване; пoeмане на отговорността да си пълнолетен, положителната интеграция с „вътрешното дете“.

Дисбаланс:
• незрялост, безпомощност, отчаяние
• детинска зависимост
• неспособен да поеме отговорност

28. Forget-Me-Not /Myosotis sylvatica/ Незабравка

Forget-Me-Not (Myosotis sylvatica) НезабравкаПоложителни качества:
Осъзнаване на кармичните връзки в личните взаимоотношения; проницателно осъзнаване на фините светове и трансперсонални отношения.

Дисбаланс:
• липса на връзка с душите в духовния свят
• самота и изолация поради смърт на обичан човек
• душевно късогледството

29. Fuchsia /Fuchsia hybrida/ Фуксия

Fuchsia (Fuchsia hybrida) ФуксияПоложителни качества:
Естествена емоционална жизненост, способност да се изразяват силни чувства.

Дисбаланс:
• свръх-емоционалност или истерия, които прикриват дълбоко вкоренени болка и травми
• неправилно насочени психосоматични реакции на болка и стрес

30. Golden Yarrow /Achillea filipendulina/ Жълт равнец

Golden Yarrow (Achillea filipendulina) Жълт равнецПоложителни качества:
Стои открит към другите, докато остава резервиран; активна социална ангажираност, която запазва вътрешното равновесие.

Дисбаланс:
• свръх-чувствителност към собственото социално обкръжение, довеждаща до социална изолация или фалшива социална личност
• зависимост от наркотици за защита или социално прикриване

31. Hibiscus /Hibiscus rosa-sinensis/ Хибискус

Hibiscus (Hibiscus rosa-sinensis) ХибискусПоложителни качества:
Топлина и отзивчивост в сексуалността. Интеграция на душевна топлота и телесна страст.

Дисбаланс:
• неспособност да се наслаждава на сексуално преживяване
• липса на топлота и жизненост, често поради предходна експлоатация, лъжливи културни очаквания или насилие

32. Iris /Iris douglasiana/ Ирис

Iris (Iris douglasiana) ИрисПоложителни качества:
Вдъхновена артистичност, душевна креативност в досег с по-висши царства; лъчезарна, в преливащи цветове визия за всички аспекти на живота.

Дисбаланс:
• липса на вдъхновение и креативност
• чувство на примирение с обикновеността на живота
• тъпота или съзнание за зрител

33. Larkspur /Delphinium nuttallianum/ Ралица

Larkspur Delphinium nuttallianum /Ралица/Положителни качества:
Харизматично лидерство, заразен ентусиазъм, жизнерадостно служене.

Дисбаланс:
• лидерство изкривено от самовъзвеличаване или отегчително чувство за дълг
• неспособност да мотивира или вдъхнови другите

34. Lavender /Lavandula officinalis/ Лавандула

Lavender (Lavandula officinalis) ЛавандулаПоложителни качества:
Душевна чувствителност, силно изтънчена осъзнатост съчетана с добро телесно здраве.

Дисбаланс:
• нервност или напрегнати енергийни състояния
• свръх-стимулация на умствените или душевни сили
• изчерпване на физическите сили; безсъние

35. Lotus /Nelumbo nucifera/ Лотус

Lotus (Nelumbo nucifera) ЛотусПоложителни качества:
Разширяваща се и увличаща душевност, способност да синтезира различни житейски преживявания в служба на душевния свят. Човек балансира реалността със духовността .Човек е стъпил на земята.

Дисбаланс:
• душевна гордост
• раздуто чувство за Аз-а, без досег с обикновената личност и ежедневните задачи
• прекален идеализъм или фанатизъм
• загуба на чувство за реалността

36. Mallow /Sidalcea glauscens/ Ружа

Mallow Sidalcea glauscens /Ружа/Положителни качества:
Топъл и страстен, споделя с открито сърце, доверие в социалния процес.

Дисбаланс:
• неуверен във връзките,
• парализа при контакт с други, водеща до социални бариери

37. Mariposa Lily /Calochortus leichtlinii/ Калохортус

Mariposa Lily (Calochortus leichtlinii) КалохортусПоложителни качества:
Майчинство, Майчино съзнание, топла, женствена и отглеждаща, свързаност майка-дете, положителна връзка с майката и подобни женски фигури.

Дисбаланс:
• отчужденост от майката или от майчинската роля
• чувство за изоставяне или насилие в детството
• усещане за осиротяване

38. Morning Glory /Ipomoea purpurea/ Грамофонче

Morning Glory (Ipomoea purpurea) ГрамофончеПоложителни качества:
Искряща жизнена сила, буден и освежен, в допир с есествените жизнени ритми.

Дисбаланс:
• затъпял, интоксикиран, или махмурлия
• неспособност напълно да влезе в тялото си,особено сутринта
• житейски навици на пристрастяване и непостоянство, които изчерпват жизнената сила

39. Nasturtium /Tropaeolum majus/ Латинка

Nasturtium (Tropaeolum majus) ЛатинкаПоложителни качества:
Искряща жизненост, лъчезарна светлина, жизнено мислене.

Дисбаланс:
• много „суха“ или интелектуална съзнателност,
• изчерпване на жизнените сили и емоционалната енергия от прекалено учене

40. Nicotiana /Nicotiana alata/ Тютюн

Nicotiana (Nicotiana alata) ТютюнПоложителни качества:
Вътрешен мир центриран в сърцето и дишането, физическо и емоционално благоденствие чрез хармонична връзка с ритмичните пулсации на Земята.

Дисбаланс:
• сковани или механизирани качества в тялото
• притъпени чувства, плитко дишане
• прекалено използване на ръбеста мъжка сила

41. Peppermint /Mentha piperita/ Мента

Peppermint (Mentha piperita) МентаПоложителни качества:
Грижовна и будна чистота, активен метаболизъм, уравновесен от силита на разума.

Дисбаланс:
• тъп или муден, особено умствена летаргия
• понижен метаболизъм, който изчерпва умствените сили

42. Pink Yarrow /Achillea millefolium var. rubra/ Червен равнец

Pink Yarrow (Achillea millefolium var. rubra) Червен равнецПоложителни качества:
Любящо разбиране на другите съчетано със сдържана осъзнатост; определящи емоционални граници.

Дисбаланс:
• неуравновесено съчувствие
• твърде поглъщащо поле на аурата
• липса на емоционална яснота
• нефункционално сливане с другите

43. Pomegranate /Punica granatum/ Нар

Pomegranate (Punica granatum) НарПоложителни качества:
Радостно изразяване на женска креативност, активна производителност и обгрижване в къщи и в света.

Дисбаланс:
• колебание или обърканост за фокуса на творческия потенциал на личността, особено между ценностите за кариера и дома
• креативност и детеродност,
• безплодие или преживяване на преждевременно раждане (или аборт), които са променили отношението им към майчинството

 

44. Quaking Grass /Briza maxima/ Сълзица, треперушка

Quaking Grass (Briza maxima) Сълзица, треперушкаПоложителни качества:
Съзнание за хармонична общност, гъвканост и возприемчивост в работа в група.

Дисбаланс:
• дисфункционалност в групова обстановка, неспособност за компромис,
• свръх-привързаност към личните воля и желания в социални ситуации

45. Queen Anne’s Lace /Daucus carota/ Див морков

Queen Anne’s Lace (Daucus carota) Див морков Положителни качества:
Духовно прозрение и визия; интеграция на на психическите способности със сексулните и емоционални аспекти на Аз-а.

Дисбаланс:
• отражение на липсата на обективност в психическата осъзнатост,
• изкривяване на психическото възприятие или физическото зрение поради сексулани или емоционални дисбаланси

46. Quince /Chaenomeles speciosa/ Декоративна дюля

Quince (Chaenomeles speciosa) Декоративна дюляПоложителни качества:
Любяща сила и твърда любов, интеграция на мъжката инициираща сила и женските отглеждащи качества.

Дисбаланс:
• неспосоност да катализира или обедини сила и власт с привъзаност и нежност
• дисфункционално и непоследоватевно покровителство или лидерско поведение

47. Red Clover /Trifolium pratense/ Ливадна детелина

Red Clover (Trifolium pratense) Ливадна детелинаПоложителни качества:
Спокойствие и сигурно присъствие, особено в извънредни ситуации, вътрешно поведение.

Дисбаланс:
• податливост на масова истерия и безпокойство
• лесно се влияе от паника или други форми на групово мислене

48. Rosemary /Rosmarinus officinalis/ Розмарин

Rosemary (Rosmarinus officinalis) РозмаринПоложителни качества:
Топло физическо присъствие и жизненост на ума; здравословно въплъщаване.

Дисбаланс:
• склонност да забравя или слаба способност за учене
• слабо въплътен в тялото
• липса на физическа/ етерна топлота, особено в крайниците
• травматични извънтелесни духовни преживявания

49. Sage /Salvia officinalis/ Градински чай

Sage (Salvia officinalis) Градински чайПоложителни качества:
Мъдрост, извлечена от житейския опит; способност да достигне и разбере житейския процес от по-висока перспектива.

Дисбаланс:
• вижда живота като злочест или незаслужен
• неспособност да възприеме по-висшата цел и значението на житейските събития

50. Saint John’s Wort /Hypericum perforatum/ Жълт кантарион

Saint John’s Wort (Hypericum perforatum) Жълт кантарионПоложителни качества:
Озарено съзнание, изпълнено със светлина знание, слънчева сила. Спокойствие.

Дисбаланс:
• психическа и физическа ранимост
• страшни и неспокойни сънища
• депресия поради липса на връзка с духовния свят

51. Self-Heal /Prunella vulgaris/ Пришница обикновена

Self-Heal (Prunella vulgaris) Пришница обикновенаПоложителни качества:
Мобилизация на здравословните сили за тялото и душата; избор на начин на живот, който води към благополучие и цялостност.

Дисбаланс:
• търси някакъв режим или здравна практика за да реши техните проблеми. Затова и непрекъснато ги сменя.
• неспособност да се поеме вътрешна отговорност за собственото лечение
• липса на духовна мотивация за благополучие
• силна зависимост от външни съвети за здравето и избори, трудно им е да преценят кое как се отразява на здравето им

52. Shasta Daisy /Chrysanthemum maximum/ Маргарита кичеста

Shasta Daisy (Chrysanthemum maximum) Маргарита кичестаПоложителни качества:
Мандално или холистично съзнание, способност да се синтезират коренно различни идеи в жива цялостност.

Дисбаланс:
• Свръх-интелектуализация на реалността,
• особено виждането на информацията по-скоро като късчета и парчета, а не като части от цяло;
• изкуствена или механична интелигентност

 

53. Shooting Star /Dodecatheon hendersonii/ Падаща звезда

Shooting Star (Dodecatheon hendersonii) Падаща звездаПоложителни качества:
Хуманизирана душевност, космическо съзнание, стоплено от грижа за всичко, което е човешко и земно.

Дисбаланс:
• дълбоко чувство на отчуждение, особено като не се чувства у дома на Земята,
• нито като част от човешкото семейство;
• травма от нарушено раждане

54. Snapdragon /Antirrhinum majus/ Кученце

Snapdragon (Antirrhinum majus) КученцеПоложителни качества:
Жизненост, динамична енергия, здравословно либидо; емоционално уравновесена вербална комуникация.

Дисбаланс:
• вербална агресия и враждебност
• потиснато и неправилно насочено либидо
• напрежение в устата и челюстите, неуместно поведение при щракане със зъби, захапване и хранене

55. Star Tulip /Calochortus tolmiei/ Звездовидно лале

Star Tulip (Calochortus tolmiei) Звездовидно лалеПоложителни качества:
Чувствително и отзовчиво съзвучие, ведро душевно разположение, вътрешно слушане на другите и на по-висши светове, особено в сънища и медитация.

Дисбаланс:
• неспособност да култивира спокойно вътрешно присъствие
• липса на съзвучие или душевно самопознание
• неспособност да медитира или да се моли

56. Sunflower /Helianthus annuus/ Слънчоглед

Sunflower (Helianthus annuus) СлънчогледПоложителни качества:
Уникална индивидуалност, одухотворени сили на егото в слънчево лъчезарна персоналност.

Дисбаланс:
• изкривено или колебливо чувство за собственото Аз
• надутост или само-заличаване, ниско самооценка или арогантност
• изпълнени с напрежения и неразрешени конфликти отношения с баща или друга значима мъжка фигура

57. Tansy /Tanacetum vulgare/ Вратига

Tansy (Tanacetum vulgare) ВратигаПоложителни качества:
Решителност и насоченост към целта, целеустременост в действията, насочено към себе си усъвършенстване и постижения.

Дисбаланс:
• летаргия, дремене, бавене
• неспособност да предприеме открито действие
• навици, които подриват или рушат способностите и дарбите

58. Tiger Lily /Lilium humboldtii/ Тигрова лилия

Tiger Lily (Lilium humboldtii) Тигрова лилияПоложителни качества:
Положително обществено взаимодействие; сътрудничество породено от динамично равновесие на женските и мъжките душевни сили, хармония на „ин“ и „ян“.

Дисбаланс:
• твърде агресивни сили „ян“,
• прекомерна конкурентност вместо сътрудничество

 

59. Trillium /Trillium chloropetalum/ Трилиум

Trillium (Trillium chloropetalum) ТрилиумПоложителни качества:
Сигурно чувство на лично благополучие и финансово благосъстояние; способност да служи и да дава на другите.

Дисбаланс:
• деформация на чакрата на оцеляването
• страх поради материален акцент
• ненаситност за притажаване и власт
• съзнание за бедност, което води до свръх-материален фокус

 

60. Violet /Viola odorata/ Теменуга миризлива

Violet (Viola odorata) Теменуга миризлива  Положителни качества:
Деликатност, силно възприемчива чувствителност, възвишена душевност; социална отговорност, но сдържана.

Дисбаланс:
• дълбока свенливост
• хладност и сдържаност
• страх от поглъщане в групата, заличаване

61. Yarrow /Achillea millefolium/ Бял равнец

Yarrow (Achillea millefolium) Бял равнецПоложителни качества:
Светло и силно поле на аурата, съчувствена и приобщаваща чувствителност, изтънчени и гъвкави психически сили.

Дисбаланс:
• прекалена ранимост от други и от средата
• лесно изчерпване, психическа токсичност
• прекалено поема отрицателни въздействия

62. Yerba Santa /Eriodictyon californicum/ Света трева–виолетова

Yerba Santa (Eriodictyon californicum) Света трева–виолетоваПоложителни качества:
Свободно течащи емоции, способност да се хармонизират дишането с чувствата; способност да се изразява пълна гама от човешки емоции, особено болка и тъга; положителна меланхолия и изразяване на душата.

Дисбаланс:
• потиснати чувства, особено в усещане за тежест в сърцето и белите дробове
• сдържани в себе си мъка и меланхолия
• дълбоко потиснати емоции

63. Zinnia /Zinnia elegans/ Циния

Zinnia (Zinnia elegans) ЦинияПоложителни качества:
Средстото ни помага да си спомним, че имаме нужда и от дейности, които са забавни за нас, като например играта с деца, дава чувство за хумор.

Дисбаланс:
• прекалена сериозност и скучност
• не могат да открият моменти на спонтанност и хумор в ежедневието си
• склонност да е работохолик