Д-р Едуард Бах – английският лекар, създал своята уникална терапия с цветни есенции през 30-те години на миналия век

Д-р Едуард БахКакто при всеки откривател на нещо важно за хората и животът на Д-р Бах е белязан с повратности и препятствия.

Д-р Едуард Бах е роден на 24. 09. 1886 год. в с. Мослей, близо до Бирмингам. От малък е много любознателен, а любовта и състрадателността му към хората и животните го подтикват да стане лекар.

Завършва медицина с две дипломи – за доктор по медицина и по химия през 1913 г. Още като студент осъзнава, че болшинството лекари се съсредоточават върху физическите болежки на човека и пренебрегват неговите чувства, емоции и проблемите свързани с тях. Това го подтиква цял живот да търси начин,  максимално прост за лечение и едновременно с това близък до чувствата и емоциите на хората.

След дипломирането си започва работа в Университетската болница в Лондон, работи като хирург, патолог и незадоволен от резултатите се насочва към бактериологията.

През тези години създава известните ваксини от чревни бацили  или така наречените „чревни нозоди”, които се използват и до днес в хомеопатията.

През 1918 г. започва работа в Лондонската хомеопатична болница като бактериолог. Там той усъвършенства метода си и започва да приготвя ваксините по хомеопатичен метод, за приемане през устата, като лекарства – нозоди. Резултатите са блестящи и д-р Бах с радост отхвърля инжекциите.

По същото време се запознава и с основните принципи на хомеопатията, които  са удивително близки до неговите наблюдения. Открива, че много от идеалите на Ханеман – бащата на  хомеопатията, са идентични с неговите: „Единствената възвишена мисия на лекаря е да възвръща здравето на болните, да лекува…” Д-р Бах и Ханеман са единодушни, че трябва да се лекува пациента, а не болестта; да се лекуват характерите, темперамента на пациента, умствената му настройка.

Работата му като хирург, бактериолог, патолог допринася изключително много за развитието на традиционната медицина и хомеопатията.

В един период от живота си  открива частен кабинет на известната тогава Харли Стрийт, с много успешна практика, но резултатите от използваните методи на лечение не го задоволяват.

Д-р Бах е обичал много природата и животните, наблюдавал е внимателно как животните се самолекуват с храна и някои треви, а защо и хората, като по-интелигентни да нямат такава лесна, достъпна система за лечение.

Така след години търсене и опити той решава, че търсените от него лекове трябва да се вземат от заобикалящата човека естествена среда – той изоставя шумния и натоварен живот в Лондон и тръгва да ги търси сред природата. За него здравето е свещено право на всеки индивид, затова до края на живота си не взема пари нито от бедни, нито от богати. Щедростта му е безгранична, като любовта: ” Той даваше повече, отколкото имаше”- споделят пациентите му. Д-р Бах приема лекуването като Божествено изкуство, не като професия, привилегия за тези които го вършат.Благодарение на дарения, той е в състояние да продължи мисията си – създаване на най-нежната и деликатна терапия. Убеден е, че истинските лекарства не причиняват остри реакции, нямат противопоказания, не са мъчителни за приемане, могат да се използват от всички.

Д-р Бах е използвал „доктрината на сигнатурите“, за да разбере лечебните качества на цветята и след задълбочено наблюдение в продължение на 5-6 години, той открива система от 38 цветни есенции, които днес са известни като  „Цветната терапия на  Д-р Бах“ и се използват по целия свят.

Всяка есенция отговаря на определен психоемоционален архетип.

Ако човек е в хармония със себе си, той е здрав и ще разгърне своите качества, ще се развива и ще осъществи своя потенциал. Отрицателните емоции като страх, безпокойство, самота, гняв, недоверие, песимизъм и разочорование ни отдалечават от нашето Аз, като ни кара да се отнасяме зле към себе си и към другите.

Лековете действат на вибрационно ниво и се приемат най-често във формата на капки. Често цветолечението с бахови есенции се бърка с хомеопатия. Но при него е заложен по-различен принцип, успокояване с противоположното, добавяне на това, от което се нуждае тялото и душата.

От както са открити, вече близо 70 години, не е наблюдаван страничен ефект или вреда от действието на цветните есенции, няма пристрастяване.

Терапията е ефикасна при широка гама болестни проблеми, а също и при справяне с трудни житейски ситуации – започване на нова работа, преместване в друг град, загуба на близък човек, раздяла, изпити, силен стрес, преумора и много други.

Абсолютната безвредност на есенциите ги прави подходяща терапия за лечение както на деца, така и на бременни. Те ефективно отстраняват както съществуващи физически проблеми  така и страхове, несигурност, тревожност и други.