Мозъчната мъгла е вид когнитивна дисфункция, характеризираща се с лоша концентрация, неуслужлива памет и неясно мислене. Много пъти това е съпроводено с нервност, тревожност, безсъние. Има няколко обяснения защо възниква мозъчната мъгла. След като идентифицирате основната причина, можете да започнете да я разрешавате.

1. Хроничният стрес може да доведе до повишено кръвно налягане, отслабена имунна система  и депресия. Може също да причини умствена умора и мъгла. Когато мозъкът е изтощен, става по-трудно да мислите, да разсъждавате и да се фокусирате. Това се нарича алостатично натоварване и когато то стане твърде голямо, мозъчната функция се забавя с цел да ни запази. Усещането е, че всичко е забавено и ние сме забавени, и всеки момент можем „да откажем“.

2. Липса на сън или лошото му качество се отразяват на това колко добре функционира мозъкът. Целта е 8 до 9 часа сън на нощ. Ограничете приема на алкохол, газирани и кофеинови напитки няколко часа преди сън, както и използването на сини екрани, телефони и други възбуждащи мозъка занимания. Твърде малко или некачествен сън може да предизвика лоша концентрация и неясна мисъл.

3. Хормоналните промени също могат да предизвикат мозъчна мъгла. Нивата на хормоните прогестерон и естроген имат големи вариации по време на перименопауза и менопауза. Особено зле се отразява спадът на прогестерона и след това на естрогена. Нивата на естроген, прогестерон, щитовидните хормони се променят по време на бременност. Тази промяна може да повлияе на паметта и да причини краткотрайно когнитивно увреждане.

4. Диетата също може да играе роля в мозъчната мъгла. Витамин B12 поддържа здравата мозъчна функция, а неговият дефицит може да доведе до мозъчна мъгла. Ако имате хранителни алергии или чувствителност, може да се развие мозъчна мъгла след ядене на определени храни. Те включват, но не се ограничават до аспартам, фъстъци, млечни продукти, глутен, храни от семейство картофови. Премахване на специфичните храни от вашата диета може да подобри симптомите.

5. Захарта пречи на усвояването на много хранителни вещества, променя микробиома на червата, подхранва нездравословни чревни бактерии, пречи на обмяната на триптофан,  отговаряща за синтеза на хормони на щастието. Също така тя предизвиква възпаление на тъканите, повишава нивата на кръвна захар и няма никаква хранителна полза.

6. Лекарства. Ако забележите мозъчна мъгла, докато приемате лекарства, говорете с вашия лекар. Тя може да е известен страничен ефект на тези лекарства и то по-често, отколкото  мислите. Мозъчна мъгла понякога възниква и след лечение на рак, като следствие на химиотерапията.

7. Медицински състояния, свързани с възпаление, умора или промени в нивата на кръвната захар, също могат да причинят умствена умора – анемия, депресия, диабет, мигрена, Болест на Алцхаймер, хипотиреоидизъм, автоимунни заболявания, като лупус, артрит и множествена склероза, дехидратация, вирусни инфекции, като херпес зостер или COVID-19.

Есенцията Клематис е едно от естествените средства за мозъчна мъгла!

Клематисът е чудесен за заземяване, когато главата ви е някъде далече, потънали сте в мисли и не сте тук. Това ще ви помогне да се върнете на фокус, когато се чувствате малко разсеяни или живеете във фантастичен свят.

Ако често усещате мозъчна мъгла, проверете причините в този списък и вижте дали има такива, които можете да отстраните сами. Важно е също така да се обърнете към специалист за медицински съвет, за да изключите медицински причини.