Лечебната сила на потенцираните субстанции –  хомеопатични лекарства, тъканни соли, есенции на д-р Бах и водорасли

Кентавърът Хирон

Кентавърът ХиронПървият хомеопат в света не е човек, а безсмъртният кентавър Хирон. В древногръцката митология Хирон е бил най-добрият лечител и той като шаман е бил единствен по рода си, защото е обединявал в едно трите свята – небесния, човешкия и животинския. Хирон е бил син на бога Кронос и речната нимфа филира. Кронос я пожелал, но тя се превърнала в кобила, за да му избяга. Тогава той се превърнал в жребец, настигнал я и я обладал, след което продължил по пътя си. Като видяла, че е родила изродче с тяло на кон и глава и ръце на човек, майка му поискала да я превърнат в каквото и да е, само за да не го гледа – и била превърната в дърво. А бащата на Хирон така и не го потърсил, затова детето било осиновено от Аполон.

Хомеопатията е само една част от холистичната медицина.

Хирон е патронът на холистичната медицина и бащата на хомеопатията (и най-високата планета в моя хороскоп).

Макар че бил изкусен лечител, той е бил болен през по-голямата част от живота си, защото се наранил със собствена си отрова, от която не е могъл да се излекува. Накрая е трябвало да се откаже от безсмъртието и да умре, за да се излекува.
А какво се е случило с Асклепий? Асклепий е бил син на Аполон. Майката на Асклепий била простосмъртна. Тя си позволила са се задява с друг простосмъртен, затова Аполон я хвърлил в огъня, но в последния момент се смилил и извадил Асклепий от утробата й. След това Асклепий надминал своя учител Хирон в лекуването, но бил поразен от боговете, защото си позволил да съживи мъртъв. Това е едно предупреждение „внимавайте с какво се занимавате, защото небето вижда“.

Аз наричам ХОМЕОПАТИЯ лекуването с високи потенции, в които няма материални дози от лекарствата. Две са основните неща, чрез които хомеопатията действа – енергия и информация. Кое от двете лекува? Ако направим аналогия с природата, ще видим, че там действа светлината и топлината. Кое от двете е главното?

Подобието обаче действа също и в материални дози. Също така има потенцирани материални субстанции, които действат по определен начин. Някои са универсално полезни за всички хора, а други са полезни избирателно само за определен тип хора.

Шуслерови солиД-Р ШЮСЛЕР решава, че хомеопатията е много сложна, и решава да опрости нещата. Той казва, че ние хората сме много индивидуални, но сме съставени от подобни клетки, в които винаги има 12 вида соли. Той предписва тези соли в материални дози, но потенцирани. Казва, че ако нещо се дава в материална доза, но непотенцирано, то не може да се приеме от организма, защото сякаш няма достатъчно енергия, за да бъде усвоено, даже понякога организмът го отблъсква.

Например ако английската сол се приема направо през устата, се получава разстройство. Но ако се взема в потенция 6Х, тя се усвоява много лесно от клетките и изпълнява определени функции, които нищо друго не може да изпълни. Д-р Шюслер казва, че хомеопатичните лекарства са хиляди, но тъканните соли са само 12 и те са подходящи за абсолютно всички пациенти, защото действат на клетките, а клетките са универсални за всички хора. На мен много ми допадна тази идея, започнах да изследвам тъканните соли и видях, че част от здравословните проблеми на хората могат да се решат и само с тях. Подобно на хомеопатичните лекарства и те са в съвсем малки дози – при оХ, концентрацията е 1:1000000. Но все пак това са материални дози.
Липсата на определени субстанции в организма предизвиква СИМПТОМИ, които в някои случаи хомеопатите се опитват да лекуват с хомеопатични лекарства и имат резултат (друг е въпросът колко е постоянен). А тези, които лекуват с тъканни соли, се кълнат, че подобни проблеми се лекуват с тъканни соли. Така например всеки, който има разширени вени, като започне да употребява Calc-р. в потенция 6Х, получава подобрение. Общото между хомеопатичните лекарства и тъканните соли е, че са потенцирани субстанции, но хомеопатията се действа на нематериално ниво, докато с тъканните соли – на материално – при тях към съществуващата материя (т.е. тъканните соли) е добавена определена доза енергия и е разредена така че може да премине през мембраните и да се усвои от клетките.

И тъй като е на материално ниво действа на всички материални структури, независимо дали организмът има нужда от Puls, или нещо друго. И затова тъканните соли могат да се дават заедно с хомеопа¬тичните лекарства с цел балансиране и хармонизиране на организма на материално ниво. Все повече и повече ще имаме нужда от тези тъканни соли, защото нашата храна не е потенцирана и е много обеднена. Знаете, че селенът например въобще го няма в храната, а той е много важен.

Бахоова терапияНа следващото ниво са ЦВЕТЯТА НА Д-Р БАХ, потенцираните калифорнийски и австралийски есенции, и есенциите от скъпоценни ка¬мъни, които в България не са добре познати. Знаете, че д-р Бах е въвел някои хомеопатични лекарства, но след това се е отдръпнал от хомеопатията и е започнал да изследва лечебните свойства на цветовете. Според учителя Дънов цветовете са душата на растението.
Д-р Бах интуитивно решава, че информацията, която се носи от цветовете може да лекува и то как – с чиста изворна вода, в безоблачен слънчев ден, цветовете непипнати от човешка ръка лежат на повърхността на водата и слънцето въздейства по някакъв начин. Това е потенциране със слънчева светлина, много естествено, много мощно и на много фино ниво – ниво цветове, ниво душата на растението. И след това тези субстанции той нарича remedy, т.е. означава нещо, което възста¬новява, за разлика от drug, което означава нещо на грубо, което ще те разтърси.
Впоследствие по неговия път тръгват и други лечители по планетата и има някои много екзотични и свързани с много интересни легенди и митове такива растения. Напр. цветове от Боаб, който расте в Австралия и цъфти много рядко с красиви бели цветове, които местните аборигени използват, когато жените раждат, за да се изчистят техните грехове и греховете на детето. Виждате, че има такива субстанции, които действат предимно на емоционално ниво. Вероятно има нещо материално в тях, защото цветовете изпускат някакви сокове, слънцето ги потенцира по някакъв начин.

И да се върнем много по-назад във времето, когато човекът още не е съществувал, преди няколко милиарда години. Какво е било преди това – имало е динозаври, а преди тях стигаме до естествения въпрос кое е първото живо същество на земята. Това са синьозелените водорасли, те са толкова прости, че дори нямат ядро. Те съществуват от преди 3,5-4 млрд. години и от тях са произлезли и храната, и кислородът. 80% от биомасата на земята сега се дължи на водораслите.

В хода на тези разсъждения аз съм стигнал до интересното заключение, че когато се опитваме да лекуваме хората по по-фин начин, ние не бива да ги лишаваме и от други методи – тъканни соли и синьозелени водорасли. Искам да ви обърна внимание, че синьозе¬лените водорасли, особено тези от езерото Кламат, растат на повърхността на водата, на най-енергизираните места на нашата планета, на места където повърхността се осветява по 10-12 ч. на ден, те се размножават на всеки половин час. Няма друго същество на нашата планета, което да се размножава толкова бързо, да е най-старото и да се използва за храна от човека.

Учителят Дънов казва, че всички неща, които ядем, всички субстанции, които приемаме, се отразяват върху нашата душа, върху нашата еволюция. Той казва, че когато човек яде месо, клетките на месото са прекалено индивидуализирани и трябва да се изхаби огромна енергия, за да се усвоят. Колко пъти сме се интересували какво ядат пациентите ни, дали това, което употребяват всеки ден не представлява много по-голям антидот на хомеопатичното лекарство, отколкото кафето.
А водораслите са една естествено потенцирана субстанция, изключително богати на минерални соли, те имат над 20 вида микроелементи в тях. Тези микроелементи са в потенцирана форма, те не пречат на хомеопатичните лекарства, а са изключително важни за организма. Имало е случаи без хомеопатични лекарства, а само с тъканни соли и водорасли, да се справя с проблеми, особено при деца.

В заключение – съществуват потенцирани субстанции, които не съдържат в себе си материални вещества, които са високо индивидуализирани и предназначени за определен вид хора. При същите тези хора може да има проблеми, които са чисто материални и биха се решили от потенцирани субстанции, които са в материална форма – това са тъканните соли на д-р Шюслер, които са строго специализирани, и синьозелените водорасли, които са богати на много видове минерални соли и действат универсално.

Напр. човек може да има нужда от една тъканна сол или биокомбинация плюс водорасли или от хомеопатично лекарство и от цветята на д-р Бах. Колкото по-нагоре отиваме в потенциите, толкова повече лекарството прилича на едно фино острие, което може много добре да работи, но неправилно подбрано няма да помогне на всекиго. С тъканните соли коригираме определени проблеми, свързани с клетките на човешкия организъм. А като слезем съвсем в основата, стигаме до синьозелените водорасли, от кои то започва целият живот на земята.

Автор: д-р Петър Найденов

Сборник доклади от четвърта национална конференция „Класическа хомеопатия“

Източник: Homeoart