Д-р Весела Балтова
Холистичен лекар- хомеопат
Използва ефективно Бахова терапия в своята практика.
Смята, че тя е изключително полезна при бременни, деца, родилки и дори бебета.

Против раздразнителност, депресия, умора, комплекси, ревност и други психо-емоционални проблеми.

Звучи много поетично, но всъщност това са 38 ефикасни и безопасни лекарства, които се използват от естествената медицина вече 70 год.

„Можете сами да откриете тайната на едни цветя, които балансират чувствата, подобряват отрицателните психически състояния и облекчават ежедневието наситено със стресови ситуации.“

„Цветята на Бах “ така са известни по света. Тези лекарства нямат странични ефекти, за това могат да се приемат във всеки един момент, вкл. при бременност, раждане и при малки деца.

Съвместими са с всякакъв друг вид лечение – естествено или химическо и не водят до привикване.

Според думите на експерти „най – лошото, което може да се случи е приетите лекарства да не са подходящи и няма да има резултат, но в нито един случай няма да има вреда“.

  Бахоова терапия

  Какви са те ?
  38 диви и дървесни цветове открити от английския лекар Едуард Бах през 1930 – 1935 год. Техните качества помагат за хармонизирането на отрицателните емоции. Също като другите методи на естествената /природната /медицина действат като лекуват индивида, а не само болестта и нейните симптоми.

  По този начин две лица с еднакви оплаквания могат да се лекуват с различни цветя. Освен това целта е не да се подтиснат отрицателните въздействия и реакцията на човека към тях, а да се преобразят те в положителни, като се стимулира потенциала за самолечение на всеки човек. Безпокойство, страхове, несигурност, ревност, депресия могат да се лекуват по този лечебен метод, при това без никакви странични ефекти и противопоказания.

  Хармонизирането на личността при приемането на есенциите става по толкова естествен и лесен начин, че процесът е почти неуловим и без всякакво насилие. Човек просто усеща огромна лекота, радост, успокоение и хармония в цялото си тяло.

  Малко история
  Едуард Бах е роден в Англия през 1886 год. Завършва медицина след, което работи в Университетската болница в Лондон, открива и частен кабинет, с много успешна практика, но резултатите от използваните методи на лечение не го задоволяват. От своята практика стига до убеждението, че болестта не е нищо друго, освен сигнал за дисхармония между душата и личността. Придържал се към правилото – „лекувай болния, а не болестта“. Това го кара да търси други начини за лечение и така се заинтересува от имунологията и бактериологията. Открива „нозодите“- или така наречените „чревни ваксини“, които и до днес се използват. По същото време се запознава с основните принципи на хомеопатията, които са удивително близки до неговите наблюдения.

  Методът на Бах се основава върху разкриването и опознаването на различните човешки типове. Ако човек е в хармония със себе си, той е здрав и ще разгърне своите качества, ще се развива и ще осъществи своя потенциал. Отрицателните емоции като страх, безпокойство, самота, гняв, недоверие, песимизъм и разочорование ни отдалечават от нашето Аз, като ни кара да се отнасяме зле към себе си и към другите.

  Така след години търсене и опити той решава, че търсените от него лекове трябва да се вземат от заобикалящата човека естествена среда – той изоставя шумния и натоварен живот в Лондон и тръгва да ги търси сред природата. В продължение на 5-6 години той открил 38 цветни есенции, които днес са известни като „Цветята на Д-р Бах “ и се използват по целия свят.

   д-р Весела Балотва, холистичен лекар

   Но как цветята придобиват своите качества
   • Малко физика

   Всичко, което ни заобикаля се състои от атоми, които имат централно ядро и атоми, които се движат около него. Празното пространство, което съществува между ядрото и електроните представлява едно енергийно поле или електромагнитно поле, което има способност да съхранява информация. Това може да се потвърди от нещата в ежедневния ни живот. Напр. Ако химик изследва две видеоленти- празна и записана ще установи, че са еднакви по състав. Но ако това направи специалист по квантова физика ще ни каже, че не са еднакви и че едното съдържа електромагнитна информация, която може да се види при поставяне във видеоапарат.

   • От цветята към водата

   Нещо подобно става според специалисти и в цветотерапията.
   Водата, като встъпва във взаимодействие с цветята получава от тях електромагнитното им поле и по този начин техните свойства.
   Само една – единствена капка е достатъчна за да предаде цялата био-информация на голямо количество вода. Поради това основния начин за получаване на лекарствата от цветя се състои в събиране на цветята при определени условия със сутрешната роса, като с слагат в съдове с вода и се избягва контакта с човешкото тяло. След това се съхраняват в алкохол и накрая, когато човек приема лекарството био-информацията преминава в неговия организъм.

   При специалиста

   Препоръчително е да се обръщате към лица, които познават и са изучавали цветята на Бах, за да може да се извлече най-добра полза от тях.
   Позовавайки се на до сегашния опит, е доказано, че ефикасността на оригиналните есенции на цветята на Бах не се повлиява от едновременното им приемане с традиционните лекарства, нито от своя страна влияят отрицателно на традиционните или хомеопатичните лекарства.

   При бременност

   Могат да се вземат по време на бременността т.к. няма противопоказания както за майката така и за плода. Несигурност, страх от бременността дали ще премине добре или не, депресия… са някои от емоциите, които могат да възникнат през този период. Най- препоръчителни са – Mimulus, Gentiana, Holly. Holly e растението на обичта и на свързването и на връзката на майката и плода, прекалена чувствителност се лекува с Mimulus и ако се отнася за състояние на безпокойство с Impatiens. За жени, които искат в продължение на няколко месеца да прикрият своята бременност се препоръчва Agrimonia и за да се премахнат чувството на вина или страх от предишни аборти се предписва Larch.

   За раждането

   В дните преди раждането може да се взема Rescue remedy / спасително лекарство/ много препоръчително е за предотвратяване на травматични ситуации. Няма да навреди нито на вас, нито на детето. Ако сте много изплашени добавете към него Mimulus . В деня на раждането не забравяйте да вземете лекарството със себе си. Може да се взема по няколко капки на всеки час докато се почувствате по- добре.

   Няма ограничения за възрастта и оплакванията да се приложи терапия с цветята на д-р Бах.

   Бахова терапия при бременност