Начини за приложение

Варианти на приемане на Баховите есенции

Съществуват различни варианти за приемане на цветните есенции:

  • Стан­дартният прием е четири пъти по 4 капки дневно. Желателно е капките да се взимат преди хранене. Капнете ги под езика с помощ­та на капкомер и ги задръжте няколко секунди в устата си. Внимавайте езикът да не докосва капкомера, могат да се компрометират от слюнката. При всеки случай капките ос­тават ефикасни, но предпазната мярка цели да се запазят свойствата на есенцията за дълго време.

  • Могат да се приемат смеси от цветята на Бах, които обаче не трябва да надвишават 6-7 есенции максимално едновременно. Този метод се използва при продължително лечение на душевни състояния и при проблеми от хроничен характер.

  • Методът на чашата с вода е много под­ходящ при кризи и при необходимост от бърза реакция. Той се препоръчва при започване на терапия с цветята на Бах.

  • Всяка сутрин в го­ляма чаша с изворна вода се капват по 4-5 капки от рзтвора (4 капки за Спешната смес) и сместа се пие на малки глътки през целия ден.

  • Понякога в началото на терапията с цветята на Бах някои хора имат нужда да приемат по-често, по 10-15 или повече пъти дневно, по 4 капки от флакона с разредената смес. Много е важно да бъде удовлетворено това инстинктивно усещане, защото от това зависи до голяма степен успеха на терапията.В много редки случаи има хора, които инс­тинктивно чувстват, че трябва да приемат по-рядко капките си, защото не могат да понесат силата им. Те би трябвало да приемат от 1 до 3 капки максимум по 3 пъти на ден.

  • Най-добрите пациенти на цветята на Бах са децата, защото те са по-чувствителни и въз­приемчиви от възрастните. Тъй като техният характер все още не е определен и са непредубедени, те реагират по-бързо на лечението. Децата много добре усещат колко често да вземат от капките. Родителите би трябвало да се оставят да бъдат насочвани от тях. Като основен показател остава формулата 4 пъти по 4 капки.

  •  Дозирането на Спешните капки става като се слагат 4 капки от изходния концентрат в чаша с вода и после се изпива сместа на малки глът­ки в рамките на 10 минути. Ако не се достигне желаният ефект, се приготвя втора чаша. При липсата на течности може да бъде капнато Рескю Ремеди от флакона с концентрата върху устните, венците, на слепоочията, на китки­те, на свивката на лакътя и върху сърдечната област.

  • Друга форма на приемане на цветята на Бах е в неразреден вид, директно от флакона с из­ходния концентрат. По този начин есенцията оказва незабавен ефект, който обаче изчезва много по- бързо. Цветята на Бах могат да бъдат използвани под формата на компреси при възпаления на кожата, на жлезите и др. За целта се капват десетина капки в 200 мл вода и с марля, потопена в този разтвор, се налага засегнато­то място.

  • Вани с цветните есенции на Бах се препоръчват при стрес и изтощение, за отпускане или за прекратяване на симптомите на започваща настинка. Специалисти препоръчват 15-16 капки (10 от Рескю Ремиди) от избраните изходни концентрати да се сложат във ваната.

Не е толкова важно какъв вариант ще изберете, може да съчетаете и два начина на прием. Най- важното е да слушате вътрешния си глас, да се чувствате удобно с тази терапия и това да ви носи радост и надежда!