Забелязали ли сте, че на гневните хора им е трудно да бъдат мили, а на любезните хора им е трудно да се ядосат?

Гневът е мощна емоция, която може да замъгли преценката и да повлияе на поведението. Когато хората са ядосани, фокусът им често се измества към собствените им чувства на разочарование, несправедливост или нараняване. Това интензивно емоционално състояние може да ги затрудни да усетят емоциите, чувствата или нуждите на другите.

Защо на гневните хора им е трудно да бъдат мили и съпричастни?

Емоционално претоварванегневът завладява хората, и това прави невъзможно да контролират емоциите си или да реагират съпричастно. Гневът поглъща и човек дава приоритет на само на собствените си чувства пред чувствата и усещането на другия.

Тунелно виждане– когато са ядосани, хората имат тесен фокус върху това, което възприемат като източник на своя гняв. Това ограничава  способността им да виждат цялата ситуация. Не разбират намеренията и съображенията на другите в момента. Като резултат на това могат да се получат големи разминавания.

Реактивност и импулсивност – гневът често предизвиква импулсивни реакции и може да доведе до агресия и комфронтация. В това състояние човек може да действа, без да обмисля последствията или въздействието, което неговите действия могат да имат върху другите. Добронамереността изисква внимателно обмисляне и самоконтрол, които могат да са трудни, когато си гневен.

Отрицателни пристрастия – гневът може да подхранва негативни модели на мислене, водещи до предубедено възприемане на другите и склонност да се тълкуват техните действия или думи в негативна светлина. Негативното виждане на нещата затруднява ядосаните хора да проявят разбиране и правилна оценка.

Защита на личните интереси– понякога гневът е резултатот от чувство за заплаха или несправедливост, карайки хората да поставят на преден план собствените си нужди за самосъхранение. В тези случаи за съжаление, добронамереността се разглежда като уязвимост или компромис, който може да не се възприеме по правилен начин.

Често използвани есенции в този план са- Джел (Ilex aquifolium), който балансира, води до вътрешна хармония и насърчава съпричастността към другите. Има  способността  да разтваря чувствата на гняв, ревност и недоверие. Дива джанка (Cherry Plum) – емоционални изблици на агресия, истерия и импулси на невъздържаност. Ако детето изпитва гняв и се самонаранява ,ревнува, тръшка се ,бие другите деца.

Защо милите и добронамерени хора по-трудно да изпитват гняв?

Емпатия и състрадание– добронамерените хора обикновено имат силно чувство на съпричастност и състрадание към другите. Те искрено се грижат за благополучието и чувствата на хората около тях. Стараят да разбират емоциите и позицията на другите, което често води до повече търпение и прошка.

Избягване на конфликти-добрите хора предпочитат хармонията и мира пред конфликтите. Стараят се да поддържат добри взаимоотношения и да избягват конфронтации, които могат да навредят на другите или на самите тях. Те успяват да  потиснат или овладеят гнева си, за да поддържат мирна атмосфера.

Емоционално осъзнаване– тези хора са се научили да управляват и контролират емоциите си ефективно, което им позволява да реагират спокойно и обмислено дори в трудни ситуации. Тази емоционална саморегулацияобаче,  може да затрудни изразяването на гняв за тях.

Безкористност и даване на предимство– добронамерените хора са склонни да дават приоритет на нуждите и щастието на другите пред своите собствени. Те прощават лесно или да дават приоритет на поддържането на връзката, вместо да изразяват гняв. Това не позволява на гнева да доминира в отговорите им.

Лични ценности и вярвания– когато ценностите и вярванията на човек , са съсредоточени около съпричастността и разбирането на другия, гневът започва да си противоречи с тях. Тогава изобщо е трудно да се приеме гнева като конструктивен емоционален отговор.

Ако откриете, че изразявате гнева си по безполезен начин, има лесни стъпки, които можете да направите, за да изразявате емоциите си по здравословен начин, без да наранявате другите и едновременно да постигате това, което искате.

Изпитаните методи да управляваме  гнева си?

Фокусирайте се върху другите– добронамереността поставя другия в центъра. Фокусирането върху другите без никакви очаквания ще ви даде удовлетворение и разбиране.

Предложете ръка за помощ- вашето време може да бъде един от най-ценните подаръци, които можете да дадете. Често ни е трудно да поискаме помощ, така че предлагането й може да бъде искрено трансформиращо за тези, които получават, а на вас помага, като ви дава цел, смисъл и връзка.

Присъствайте- да бъдеш добър слушател е безценно, но рядко явление. През повечето време слушаме само за да отговорим. Да присъствате и да слушате внимателно приятел или близък, може да облекчи стреса, напрежението и безпокойството. Не забравяйте, че да бъдете добър слушател изисква да отделите цялото си внимание.

Случайни прояви на добротанаправете нещо добро, просто защото можете. Кажете на някой, че изглеждат прекрасно днес. Купете кафе за човека зад вас на опашката. Оставете любезна или мотивираща бележка на предното стъкло на автомобил на паркинга. Случайните прояви на доброта, особено към непознати, имат огромно въздействие върху енергията далеч отвъд вас и могат да се разпространят като епидемия.

Поддържайте връзка- няма извинение да не се обаждате или да не поддържате връзка със семейството и приятелите, когато имаме безкрайни възможности за комуникация днес. Едно просто съобщение или обаждане позволява на другите да знаят, че мислите за тях. Разбира се няма нищо по-ценно от отделеното време за среща и личен разговор.

Очаквайте да се случат добри неща и бъдете положителни – да имате положителна настройка и да сте оптимист, ви помага да разпространите същото на хората около вас. Освен това привлича същия тип енергия. Бъдете с наполовина пълна чаша, а не с наполовина празна чаша.

Усмихвайте се – Какво се случва, когато някой ви подмине и се усмихне? Най-често и ние се усмихваме! Усмивката е заразна и има положителен ефект върху психичното ни здраве. Това ни кара да се чувстваме по-добре и признати.

Правете комплименти на другите- правенето на комплименти на другите е лесен начин да покажете добронамереност. Помага на другите да се чувстват удоволствие и, че са забелязани! Освобождават се ендорфини, които действат на центровете за възнаграждение и удоволствие в мозъка.

Бъдете добри към себе си- не забравяйте, че състраданието и добротата към себе си са също толкова важни и съществени, колкото показването на доброта към хората около нас. Ако не можете да приемете себе си и да се оцениете, ще бъде по-трудно да сте добри с другите. Да бъдем добри и приемащи има две положителни страни. Повишава собственото ни чувство за стойност, както и насърчава хората около нас да са добри!

Гневът е естествена емоция

Важно е да се отбележи, че гневът е естествена емоция и може да бъде позитивна реакция в определени ситуации. Въпреки това е изключително важно да се научим здравословно да го управляваме и да развиваме емоционална интелигентност, за да го балансираме с доброта и съпричастност.

Чрез осъзнаване, техники за управление на гнева и практика, хората могат да бъдат по-умерени,  дори в трудни моменти. Съпричастността и гневът могат да съществуват едновременно. Изразяването на гнева може да е различно при различните хора. Някои могат да изразят гнева си по настоятелен начин, когато е необходимо, докато на други изобщо няма да изразят гнева си. Това е лична черта, която зависи от индивидуалния темперамент, възпитанието и личния опит.

Има група от есенциите на д-р Бах, която  може да е полезна за  изразяване на емоциите и едновременно отстояване на позицията си. Казва се „Свръхчувствителност към влияния и идеи” или „Отстояване на позицията си”. Включва лековете – Агримония (Agrimonia)– общувайте открито, Червен кантарион (Centaury)– останете настоятелни, Джел (Holly) добронамереност към другите, Oрех( Walnut)– приеми промяната. Съчетават се с други есенции според индивидуалните нужди.

Може да подберете авоя индивидуален МИКС или да се възползвате от КОНСУЛТАЦИЯ със специалист!